Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Mrkvovo-ořechový dort s krémem z Lučiny

Zář 1619 Autor: Redakce

Domácí dorty jsou bezkonkurenční sladkostí. Tento dort navíc osloví i všechny ty, kteří si nepotrpí na klasický piškot a máslový krém. Dort je lehký a chutná malým i velkým. Nečekejte klasický Starbuckský carrot cake, ale opravdu domácí, poctivý dezert s chutí tak vyrovnanou, že už nebudete dělat jiný. Dort je nejen chutný, ale díky mrkvi také báječně vláčný. Hodí se díky jednoduchosti přípravy i jako nedělní zákusek, ale u nás má nezaměnitelné místo i na vánoční tabuli.

Na těsto budeme potřebovatmrkvovy dort s lucinou

  • 5 vajec
  • 400 g polohrubé mouky
  • 3 velké mrkve
  • hrnek vlašských ořechů
  • 300g cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 ml oleje
  • 100-200 ml mléka
  • špetku soli, kůru z 1 bio citronu

Postup:

Předehřejeme troubu, očistíme a nastrouháme mrkev najemno. Ořechy rozsekáme nahrubo. Oddělíme žloutky od bílků a z nich se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem do bílé pěny, opatrně přimícháme další tekuté ingredience (mléka zatím méně, vždy můžeme těsto nakonec zředit) a přidáme kůru (možno použít i sušenou). Pomalu přisypáváme mouku s práškem do pečiva a vyšleháme tužší těsto. Do těsta přidáme mrkev a ořechy a zamícháme. Opatrně ručně přimícháme bílkový sníh.

Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme v předehřáté troubě asi 50 minut na 175°C. Zda je těsto upečené, zkusíme špejlí. Vychladlý korpus rozřízneme na 2-3 části, které spojíme krémem. Tím také celý dort dozdobíme a necháme vychladit.

Na krém budeme potřebovat:

  • 4 kostky Lučina (4x100g)
  • 100g másla
  • 4 -5 lžic moučkového cukru
  • 1 vanilkový lusk

Postup: Máslo o pokojové teplotě vyšleháme s moučkovým cukrem a přidáme vnitřek z ½ vanilkového lusku (s úspěchem použijete i špetku sušené vanilky). Do krému postupně přišleháváme smetanový sýr.

Náš tip: Místo klasické Lučiny můžete použít Palouček, který vyjde levněji. Krém je ale výborný také ze sýra Mascarpone, protože má hodně podobnou chuť, ale krémovější konzistenci.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist