Mrkvovo – jablečný koláč s krémem
V létě, kdy je k dispozici spousta ovoce, to se to zdravě peče. Ale když chceme zdravěji mlsat v zimních měsících? Mrkev a jablka! Jsou dostupné i v zimě a koláče navíc krásně zvláční.
Recept na Mrkvovo – jablečný koláč s krémem
- 3 vejce
- 100 g hnědého cukru
- 310 g polohrubé mouky (zdravější varianta ½ polohrubé a ½ grahamové mouky)
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička skořice
- ½ hrnku oleje (řepkový, slunečnicový)
- 2 hrnky najemno nastrouhané mrkve
- 2 hrnky najemno nastrouhaných jablek
- ½ hrnku sekaných vlašských ořechů + na posypání
na krém:
- 400 g smetanového krému (typ Philadelphia)
- 100 g moučkového cukru
- lžička vanilkového extraktu
- citronová šťáva
Postup: Troubu předehřejeme na 180°C. Obdélníkovou formu o rozměru cca 20 x 30 cm vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Vejce vyšleháme s cukrem, přilijeme olej. Přimícháme mouku smíchanou se sodou a kořením. Přidáme mrkev, jablka a ořechy. Těsto rozetřeme do formy a dáme péct na 45min. Po vychladnutí koláč podélně rozkrojíme. Suroviny na krém smícháme, citronu přidáme dle chuti. Jednu polovinu koláče potřeme krémem, přikryjeme druhou polovinou. Koláč navrchu potřeme zbytkem krému a posypeme sekanými ořechy.
Komentáře k článku
alenaplskova 8.2.2015 (18:41)
URCITE VYZKOUSIM ALE MISTO MOUKY POUZIVAM MANDLOVOU MOUKU.DIKY