MINISERIÁL RAW CUKROVÍ – Díl 1. Limetkové kuličky
Raw cukroví je v podstatě založeno na směsi rozmixovaných ořechů a sladidla většinou ve formě sušeného ovoce. Pro někoho to může znít celkem obyčejně, nicméně jednoduché suroviny dohromady vytvoří opravdu výborné a oproti tradičnějším dezertům i zdravější pochoutky plné vitamínů. V našem mini seriálu o zdravém živém cukroví se dozvíte vše, co k přípravě budete potřebovat.
Jak již bylo řečeno, základem většiny receptů na raw cukroví jsou ořechy. Ty je vhodné den předem namočit do studené vody. Tento proces ještě vylepší jejich chuť a nutričně obohatí celý pokrm. V neposlední řadě to také usnadní přípravu. Vždy je vhodné chutě podpořit malou špetkou himalájské soli.
Začínáme nevšedními limetkovými kuličkami, recept je asi na 30 kuliček. A proč zrovna limetky či citron? Citrusy jsou v zimě nejlepším zdrojem vitamínu C. Asi se budete divit, ale citrusy v těle působí zásadotvorně, což je velmi žádoucí. Jejich chuť i vůně očišťuje tělo i mysl (ne nadarmo jsou součástí mnoha olejů v rámci aromaterapií).
1,5 hrnku mandlí
1 hrnek strouhaného kokosu
1/4 hrnku kakaového másla
4-6 lžic agávového sirupu
čerstvou šťávu z 1 limetky (asi 4 lžíce)
1 lžičku kůry z bio limetky
špetku soli
Postup:
Pokud chcete mít kuličky krásně bílé, můžete mandle zbavit slupek. V žádném případě je ale nepřelévejte vařící vodou. Stačí je dostatečně dlouho máčet ve vodě studené. My jsme je nechali se slupkami a vůbec to nevadí.
Namočené mandle zceďte a rozmixujte na mouce podobnou hmotu. Přidejte další sypké ingredience a opět prožeňte mixérem. V jiné misce smíchejte tekuté ingredience a pomalu vlívejte do mixéru. Nakonec po lžících přidejte opatrně rozpuštěné kakaové máslo (šetrně rozpuštěného másla docílíte ve vodní lázni, teplota másla by neměla překročit 42 °C). Hmotu ještě jednou prožeňte mixérem a následně tvořte stejně velké kuličky, které necháte jen tak nebo obalíte v mletých mandlích či kokosu. Kuličky nechte ztuhnout v uzavíratelné nádobě v lednici. Před podáváním je chvíli nechte o pokojové teplotě.
Pozn.redakce: Nesehnali jste raw kakaové máslo nebo se vám zdá drahé? Použijte místo něho kokosový olej lisovaný za studena!
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.