Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Miniseriál cukroví: Nejlepší linecké

Pro 1914 Autor: Redakce

Málokterý štědrovečerní stůl se obejde bez křehké cukroví z lineckého těsta. Pokud máte linecké rádi, rovnou zadělejte těsto z dvojité dávky, protože stejně budete přidělávat, mizí astronomickou rychlostí. Osvědčený recept je od naší babičky a je nepřekonatelný. S těstem se krásně pracuje, a to je krom dokonalé chuti také velké plus. Receptů jsme zkusili spoustu, ale tento je nejlepší.

linecke s marmeladou

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky + na podsypání
  • 350 g másla pokojové teploty
  • 5 balíčků vanilkového pudinku
  • 200 g cukru moučka + na pocukrování (není nutné)
  • 3 vejce vel M
  • 1 lžičku prášku do pečiva

Postup:

Do hnětací mísy dáme všechny suroviny krom mouky a necháme dobře spojit. Pak pomalu přisypáváme mouku a dobře propacujeme. Těsto vyjmeme z mísy, uděláme z něho váleček, obalíme do potravinářské folie a necháme minimálně 2 hodiny odpočívat v lednici, lépe ale přes noc.

testo na linecke

Po vyjmutí z chladničky těsto znovu na vále propracujeme v ruce, aby změklo. Vál podsypeme velmi malým množství hladké mouky a těsto vyválíme na sílu 3 mm. Vykrajujeme tvary, které preferujeme, do poloviny uděláme malým tvořítkem otvor. Vypíchnuté tvary dáváme rovnou na plech s pečicím papírem s rozestupy asi 0,5 cm (těsto příliš nenabude).

recept na slepovane cukrovi

Pečeme v předem vyhřáté troubě při 180 °C podle velikosti a výšky těsta zhruba 8 – 10 minut, dokud těsto nedostane světle zlatavou barvu.

Naše tipy:

  • Když vyndáme plech z trouby a může cukroví ještě lehce dojít přímo na plechu. Pokud se nám zdá naopak více pečené, ihned ho z plechu stáhneme na pečícím papíru nejlépe na chladnou podlahu a za chvíli přemístíme na jiné místo, které ještě chladí.
  • Pokud máte rádi cukroví ještě pocukrovat moučkovým cukrem, pocukrujte před slepováním linecká kolečka s otvorem, aby cukr nebyl i na červené marmeládě.

 

linecke s marmeladou

Cukroví necháme zcela vychladnout, klidně i rozležet 1-3 dny a následně slepujeme. Vhodná marmeláda na slepování je nejlepší pikantnější rybízová, aroniová nebo višňová.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist