Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Miniseriál cukroví: Mozartovy koule

Lis 1917 Autor: Redakce

Jeden z nejvyhledávanějších receptů na nepečené cukroví. Sice jde o trochu složitější přípravu, ale ta rozhodně stojí za to. Náš recept je lety prověřený a je k nerozeznání od těch kupovaných, ne zrovna levných koulí. U nás z cukroví mizí asi nejrychleji.

mozartovy koule

  • Na toto velmi lahodné a neobvyklé cukroví budete potřebovat:
  • 300g čokoládové polevy
  • 400-800g zeleného marcipánu dle velikosti koulí

Na čokoládové drobky budete potřebovat:

  • 80g čokolády na vaření
  • 80g změklého másla + na formu
  • 50g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 50g hladké mouky + hrubá mouka na formu
  • 1 kypřící prášek
  • 50g mletých mandlí

Na krém budete potřebovat:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 g másla
  • 50 ml rumu

Začneme tím, že nejdříve upečeme čokoládové drobky. Rozpustíme čokoládu, kterou smícháme spolu s máslem, cukrem a nakonec přidáme vejce. Smícháme mouku spolu s kypřícím práškem a mandlemi a tuto směs přidáme do čokoládové hmoty. Poté si vezmeme pekáček, který vymažeme a posypeme. Do něj poté rozetřeme těsto a pečeme při teplotě 180 °C přibližně čtvrt hodiny. Takto upečený korpus necháme vychladnout a následně ho rozdrobíme do mísy. Poté začneme připravovat krém. Na ten nejprve zahřejeme smetanu a v ní rozpustíme čokoládu, máslo a přidáme také rum. Tímto krémem pak zalijeme čokoládové drobky. Výsledkem by měla být poměrně hustá hmota, kterou dáme do lednice, aby ztuhla na takovou konzistenci, aby se z ní daly dobře tvarovat kuličky (což vlastně bude náplň Mozartových koulí).

Z dobře ztuhlé hmoty pak tedy tvarujeme kuličky o přibližné velikosti lískového oříšku. Až budeme mít hotovo, opět je vrátíme do lednice, aby ztuhly. Poté je budeme je postupně obalovat v marcipánu. Protože se hmota rychle zahřívá, berte jich z lednice jen pár a ihned poté co je obalíte v marcipánu, je opět vraťte do lednice. Takto připravené koule necháme v lednici oschnout a pak je začněte obalovat v rozpuštěné čokoládové polevě. Po obalení je nechte zatuhnout na mřížce. Takto polité koule už nedávejte do lednice, mohly by totiž zašednout a ztuhnout natolik, že byste je museli z podložky oddělovat násilím. Skladujte je na místě, kde se bude teplota pohybovat kolem 10 – 20 °C.  Dejte je tedy do nějakého chladnějšího pokoje, do spíže nebo třeba i na balkon, či za okno.

Jak na domácí marcipán?

  • 200 g loupaných jemně mletých mandlí
  • 200g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • ½ ampulky hořkomandlové esence
  • potravinářské barvivo

Začněte tím, že mandle zakapete esencí a přidáte většinu bílku a většinu cukru a důkladně prohněťte. A právě teď přichází ta správná chvíle na barvení marcipánu. Barvivo přidávejte pomalu, po kapičkách a vždycky mu dejte chvíli na to, aby se mohlo dobře spojit s hmotou. Poté začněte pomalu přidávat bílek a cukr, doté doby, než bude mít marcipán požadovanou konzistenci. Nemusíte vždy spotřebovat celé množství. U marcipánu je nejdůležitější jeho chuť a struktura mandlí. Takže lze říci, že čím více jich bude v poměru k ostatním surovinám, tím lépe. Vytvoření marcipán zabalte do potravinářské folie a poté ještě i do mikrotenového sáčku a nechte ho dobře rozležet v lednici.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist