Mini Pavlova dortíčky
Dort Pavlova je světoznámým dezertem. Na našem stole se moc neobjevoval a to z jediného důvodu. Nevypadá příliš vznešeně a při krájená na kousky praská a drobí se. Právě proto jsme přesedlali na jeho miaturní formu. Základem jsou bílkové pusinky s horou šlehačky a ovocem. Pavlovy se jedí čerstvé, protože křupou. Druhý den se šlehačka nasákne do těsta a jsou pro někoho možná ještě lepší. Ovoce používejte sezónní. Nejlepší jsou jahody, borůvky, maliny, ale také třeba na čtvrtky nakrájené fíky, hroznové víno, khaki či zrníčka granátového jablka.
Jde o delikátní laskominu, která osloví úplně každého.
Na pusinky budete potřebovat
- 4 bílky z vajec o velikosti M (150 ml)
- 200 g krupicového cukru
- 2 lžíce bramborového škrobu
- 1 lžíci octa
- špetku soli
Na krém budete potřebovat
- 400 ml smetany ke šlehání (min. 33% tuku)
- 1 vanilkový cukr
Dále budete potřebovat
- ovoce na dozdobení
- lístky máty na dozdobení
Postup:
Bílky se solí vyšlehejte do tuhého sněhu. Přidejte cukr a škrob, dobře zašlehejte. Pak už jen zlehka zašlehejte ocet.
Bílkovou hmotou naplňte zdobící sáček. Na plech s pečícím papírem pak stříkejte kolečka s vyšším okrajem. Budete mít asi 10 dortíčků o průměru 8 cm. Pečte v předehřáté troubě na 150 °C asi 10 minut. Pak dosušte asi hodinu při 120 °C. Skořápky musí zůstat čistě bílé, pevné, křupavé a hříšně lehké.
Vychladlé skořápky plňte do tuha vyšlehanou šlehačkou, do které přišleháte vanilkový cukr (nebo lžíci cukru a ¼ lžičky vanilky). Šlehačku mžete do dortíků vkládat za pomocí lžíce nebo opět použijte zdobící pytlík.
Dozdobte ovocem a podávejte.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.