Měkoučké žitné perníčky
Velikonoce se nezadržitelně blíží a v tomto počasí není nic jednoduššího, než děti zabavit právě jejich pečením a následně samozřejmě zdobením. Zkuste ty naše s přídavkem žitné mouky. Jsou krásně tmavé, na chuť opravdu výtečné. Dají se konzumovat ihned a pokud nějaký zbyde, určitě ho nazdobte bílkovou polevou, na kterou vám dnes také přinášíme recept.
Budete potřebovat
- 200g hladké žitné mouky
- 200g hladké pšeničné mouky
- 2 vejce M + žloutek na potření (bílek na polevu)
- 125 g másla
- 3 lžíce medu
- 100g moučkového cukru
- 1 lžičku skořice
- 1 lžičku prášku do perníku
Postup: Máslo nechte povolit v pokojové teplotě. Smíchejte všechny sypké ingredience a přidejte máslo, vejce a med. Vypracujte hladké těsto. To nechte alespoň 2 hodiny odpočinout v lednici, aby se dobře promnuly chutě koření. Těsto je krásně vláčné, netrhá se a nelepí se, už tedy není potřeba podsypávat.
Stačí vyválet na asi 4 mm silný plát a vykrájet požadované tvary a přemístit na plech s pečícím papírem.
Žloutek rozmíchejte se lžičkou vody a pomašlujte jím perníčky. Dejte a péct při 180°C dozlatova. To bude trvat asi 10 minut.
Náš tip: Velmi důležité je perníčky nenechat v troubě příliš dlouho, jinak ztvrdnou. Pokud se vám to stane, dejte je do uzavíratelné nádoby s rozkrojeným jablkem.
Bílá cukrová poleva na perníčky
Budete potřebovat
- 1 bílek ze středně velkého vejce
- 1 lžíce šťávy z citrónu
- 15-20 dkg cukru moučka
- 1 lžička bramborového škrobu
Postup: Přesátého moučkového cukru použijeme množství závislé na velikosti bílku. Smícháme všechny ingredience a třeme asi 15-20 minut do tuha. Správnou hustotu poznáte „talířkovou zkouškou“. Párátkem nebo špejlí naberete trochu polevy a kápnete na talířek, když drží tvar tečky a neroztéká se, je poleva akorát.
Náš tip: Přidali jste na začátek příliš mnoho cukru? Nevadí, polevu zřeďte trošičkou vody nebo citronové šťávy.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.