Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Medové bochánky – naše perníčková jistota

Bře 2126 Autor: Redakce

Moje děti (a vlastně nejen ony) milují perníčky. Zbožňují především konzumaci, ale poslední dobou se moc rády realizují i při výrobě. Jsou to nádherné momenty. Perníčky u nás neodmyslitelně patří k velikonoční klasice. Všichni určitě máte svůj zaručený recept, ale ráda bych se s vámi podělila i o ten náš „rodinný“. Nejedná se úplně o klasické perníčky, ale zase u nich nikdy nešlápnete vedle. Jsou ihned měkké a doslova se rozplývají na jazyku. Při pečení trochu nabydou, takže ideální je vykrajovat z nich kolečka. My však zkoušíme i tvary . Pokud nejsou moc členité, povedou se i ty. V případě že perníčky nechcete zdobit polevou, můžete je dozdobit (ještě před pečením) například polovinou vlašského ořechu.

velikonocni perniky

Foto: Markéta Slavíková, Príma receptář

Suroviny:

  • 60dkg hladké mouky
  • 42dkg cukru krystal
  • 4 celé vejce
  • 3 lžíce medu
  • 1 kávová lžička sody (nebo ½ balíčku kypřícího prášku do perníku)
  • trochu skořice a mletého hřebíčku

Postup:

Všechny suroviny smícháme a rukou vypracujeme těsto. Pokud máte tekutější med a těsto hodně lepí, přidejte trochu hladké mouky. Těsto si uděláme na noc a necháme v míse v sáčku nebo potravinářské fólii do rána. Ráno na válu posypaném moukou převálíme a přeložíme na osminy. Dáme znovu odpočinout do lednice a pečeme až odpoledne.

 

Opět si pořádně posypeme vál moukou a vyválíme asi 1 cm tlustý plát. Z plátu vykrajujeme kolečka, nebo jednoduché tvary a klademe na plech vytřený máslem. Vykrájené tvary potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě předehřáté na 180°C dokud nám nenaběhnou. Poté teplotu snížíme a perníčky v troubě dosušíme.

 

Perníčky po vychladnutí můžeme ozdobit. My máme tyto perníčky nejraději neozdobené nebo pouze s oříškem. Pokud si ale vykrájíme jednoduché velikonoční motivy, jako je třeba vajíčko, máme připravenou další skvělou zábavu s dětmi.

My tentokrát pracovali pouze s poloviční dávkou a vykrájeli jsme cca 80 kousků. Ale ani dvojitá dávka se u nás dlouho neohřeje.

Přejeme, ať se dílo podaří. Budeme rádi, když si tento recept najde místo ve vaší rodinné kuchařce.

nejlepsi velikonocni pernicky

Foto: Markéta Slavíková, Príma receptář

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Říj 2021>>
PÚSČPSN
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist