Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Mazanec, který se vždy povede

Dub 1505 Autor: Redakce

mazanec receptMazanec je v podstatě sladký kynutý bochník z těsta, které se nijak neliší od těsta na vánočku. Vrch bochánku se nakrojí do kříže, který symbolizuje smrt Ježíše. Jde tedy o jedno z nejstarších sladkých pečiv. Název mazanec má také svůj důvod. Vykynuté těsto pomašlujte rozšlehaným vejcem, nechte uschnout a postup opakujte alespoň dvakrát. Plátky upečeného mazance pak namažte máslem a lehce opečte pod grilem. Dostanete pochoutku, o které se vám ani nesnilo.

Kynutá těsta jsou pro mnoho kuchařinek španělskou vesnicí. Pokud ale dodržíte základní pravidla, budete mít sváteční mazanec jako malovaný! Jak tedy na něho? Existuje spoustu receptů, stačí projít internet nebo kuchařské knihy. Zkuste ale náš recept, který je odzkoušený a povede se opravdu každému.

Recept na jednoduchý mazanec

Na „kvásek“ budete potřebovat

½ kostky droždí (20 g)
20 g cukru krupice

Na těsto budete potřebovat

1/2 kg polohrubé mouky
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
nastrouhaná kůra z bio citronu
1 žloutek
200 ml mléka
100 g másla nebo Hery
hrst rozinek
špetku soli
1 vejce na potření, plátky mandlí

Postup:

mazanec s mandlemiV menší misce rozetřete droždí s cukrem do kašičky. Ve větší misce rozmícháme mléko a rozehřátý tuk (ten nám zároveň ohřeje mléko). Přidáme mouku, cukr, žloutek, sůl, kůru z menšího citronu i rozinky a nakonec vlijeme drožďovou kašičku. Vařečkou vypracujeme hladké těsto. Pozor! Každá mouka je jiná, proto pokud bude těsto příliš tuhé, je možné dle potřeby přilít trochu mléka.  Vypracované těsto zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 60 min kynout. Po vykynutí vyklopíme těsto na vál a uděláme z něj jeden větší nebo dva mini bochánky. Vložíme je na plech pokrytý pečicím papírem a necháme dalších 30 min odpočinout, aby dokynuly (poznámka redakce: čím více cukru v těstě, tím větší doba nutná k vykynutí).  

Pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem, necháme oschnout a znovu pomašlujeme a posypeme na plátky nasekanými mandlemi. Nakonec ostrým nožem uprostřed bochánků uděláme kříž. Pečeme v troubě na 150 °C, menší bochánky asi 4n min, větší zhruba hodinu.

Nemáte chuť na mazanec? Zkuste jinou dobrotu, třeba recept na velikonoční Jidáše.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist