Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Litý kynutý koláč s tvarohem a ovocem

Čvc 1923 Autor: Redakce

Kynutý koláč s ovocem a žmolenkou je naším neoblíbenějším dezertem. Příprava kynutého těsta ale může mnohé odradit. Ne vždy se totiž jedná o postup se zaručeným výsledkem. To ale neplatí u litého koláče, který je tak jednoduchý, že ho zvládne i začínající kuchařinka!

lity kynuty kolac

Na 1 plech koláče budete potřebovat:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 30 g čerstvého droždí
  • 2 žloutky
  • špetku soli

Na vrch:

  • ovoce (meruňky, švestky…)
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 vejce

Na žmolenku budete potřebovat:

  • 50 g másla o pokojové teplotě
  • 80 g hrubé mouky
  • 80 g cukru krupice

Postup:

Do mísy dejte droždí a lžíci cukru, udělejte kašičku. Přidejte trochu mléka a lžíci mouky a nechte vzejít kvásek. Máslo rozehřejte a smíchejte se zbylým mlékem (tím se mléko ohřeje a máslo ochladí) a přidejte ke kvásku spolu se všemi zbylými ingrediencemi na těsto. Vymíchejte řidší těsto, mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte o pokojové teplotě kynout asi 90 minut.

Pozn. redakce: Těsto nenechávejte vykynout na teplém místě, protože kynutí je nerovnoměrné.

Mezi tím omyjte a rozpulte ovoce, nechte okapat. V misce rozmíchejte tvaroh s vejcem. V jiné menší misce rozmíchejte vejce a ¾ přidejte k tvarohu a dokonale vymíchejte. Směs ochutnejte a v případě potřeby doslaďte třeba vanilkovým cukrem.

Ze všech surovin rukou připravte žmolenku.

Troubu předehřejte na 180 °C. Vyšší plechy vyložte pečícím papírem a stěrkou velmi opatrně po něm rozprostřete těsto. Okraje pomažte mašlovačkou zbylým vejcem. Namažte tvarohem, poklaďte ovocem a poházejte žmolenkou.

Pečte asi 40 minut, dokud nebudou okraje koláče zlato-hnědé a žmolenka navrchu krásně zlatavá.

Náš tip: Žmolenku můžete ozvláštnit přidáním 80 g marcipánu, který nadrobíte do směsi másla, mouky a cukru.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Zář 2019>>
PÚSČPSN
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist