Litý kynutý koláč s tvarohem a ovocem
Kynutý koláč s ovocem a žmolenkou je naším neoblíbenějším dezertem. Příprava kynutého těsta ale může mnohé odradit. Ne vždy se totiž jedná o postup se zaručeným výsledkem. To ale neplatí u litého koláče, který je tak jednoduchý, že ho zvládne i začínající kuchařinka!
Na 1 plech koláče budete potřebovat:
- 200 g polohrubé mouky
- 150 g hladké mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 100 g rozpuštěného másla
- 30 g čerstvého droždí
- 2 žloutky
- špetku soli
Na vrch:
- ovoce (meruňky, švestky…)
- 250 g měkkého tvarohu
- 2 lžíce cukru moučka
- 1 vejce
Na žmolenku budete potřebovat:
- 50 g másla o pokojové teplotě
- 80 g hrubé mouky
- 80 g cukru krupice
Postup:
Do mísy dejte droždí a lžíci cukru, udělejte kašičku. Přidejte trochu mléka a lžíci mouky a nechte vzejít kvásek. Máslo rozehřejte a smíchejte se zbylým mlékem (tím se mléko ohřeje a máslo ochladí) a přidejte ke kvásku spolu se všemi zbylými ingrediencemi na těsto. Vymíchejte řidší těsto, mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte o pokojové teplotě kynout asi 90 minut.
Pozn. redakce: Těsto nenechávejte vykynout na teplém místě, protože kynutí je nerovnoměrné.
Mezi tím omyjte a rozpulte ovoce, nechte okapat. V misce rozmíchejte tvaroh s vejcem. V jiné menší misce rozmíchejte vejce a ¾ přidejte k tvarohu a dokonale vymíchejte. Směs ochutnejte a v případě potřeby doslaďte třeba vanilkovým cukrem.
Ze všech surovin rukou připravte žmolenku.
Troubu předehřejte na 180 °C. Vyšší plechy vyložte pečícím papírem a stěrkou velmi opatrně po něm rozprostřete těsto. Okraje pomažte mašlovačkou zbylým vejcem. Namažte tvarohem, poklaďte ovocem a poházejte žmolenkou.
Pečte asi 40 minut, dokud nebudou okraje koláče zlato-hnědé a žmolenka navrchu krásně zlatavá.
Náš tip: Žmolenku můžete ozvláštnit přidáním 80 g marcipánu, který nadrobíte do směsi másla, mouky a cukru.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.