Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Lečo – pravá maďarská pochoutka

Srp 1419 Autor: Redakce

Pokud i Vy patříte mezi šťastlivce, kteří mají u svého rodinného domečku či bytečku i malý kousek půdy, na kterém si jen tak pro radost pěstují ovoce a zeleninu, náš následující článek je přesně pro Vás. Letošní rok je obzvlášť hojný na úrodu paprik. Pokud i Vám se poštěstilo a neminula Vás bohatá úroda ale Vy už (slovy klasika) prostě nevíte „kam s ní“, řešení se skrývá v jednoduchém a krátkém slově – lečo.

lecoSamozřejmě lečo není jen o paprikách, ale papriky tvoří jeho podstatnou část. Nejprve si však povíme, odkud vlastně tento pokrm pochází. Lečo má své kořeny, jak nejspíš správně tušíte, v Maďarsku, kde se správně nazývá lecsó. Jde o jednoduché ale velmi klasické maďarské jídlo, jehož hlavní složkou jsou samozřejmě papriky, kromě nich pak také rajčata a cibule. V Maďarsku se lečo připravuje buď samotné jako lehčí hlavní jídlo, nebo jako zeleninová příloha k masu. Mnoho lidí si ho tam ještě i dnes připravuje nejraději na ohni v kotlíku, protože otevřený oheň mu prostě dodá tu klasickou a ničím nenahraditelnou chuť.

Samozřejmě, že i v Čechách mnoho lidí lečo zná a také Vám řekne, že si ho pravidelně doma připravuje, s vajíčkem, paprikou, rajčátky atd. Velmi pravděpodobně však půjde o počeštěnou verzi tohoto slavného pokrmu, neboť do klasického maďarského leča prostě vejce nepatří. Nejen kvůli přidaným vejcím však pravého Maďara naším českým lečem moc neoslníte. Co nepálí, prostě není maďarské, a tak i lečo musí být pořádně pikantní. Nejen, že se do něj přidávají slavné maďarské papriky (tedy klasické paprikové lusky), které samy o sobě dost pálí, ale jako koření se používá pravá maďarská mletá pikantní paprika. Pokud chcete docílit opravdu autentické chuti, pokuste se toto koření sehnat. V době nákupů přes internet či pravidelných farmářských trhů, které se již dnes konají v každém větším městě, Vám to jistě nedá moc práce, a na výsledku to bude zaručeně poznat.

Recepty na lečo

lecoKonečně se tedy již dostáváme k receptu. Samozřejmě, tak jako asi u každého jídla, téměř každá rodina má svůj vlastní recept, který považuje za ten typický a jediný správný. Velice často se v Maďarsku na již hotový pokrm pro zjemnění pálivé chutě přidává zakysaná smetana. Na první pohled se Vám to může zdát poněkud zvláštní, ale určitě doporučujeme alespoň jednou zkusit, věřte, že opravdu nebudete litovat. V jiné oblasti zas do leča přidávají opečené maďarské klobásky. Pravdou však je, že nic takového jako klasický a jediný správný recept neexistuje. Co člověk, to jiná chuť a tak to chce jen zkoušet, inovovat a ochutnávat…

Začít můžete např. s tímto receptem:

1 kg papriky (nejlépe směs různých barev – červené, žluté, maďarské zelené či slovenské bílé)
800 g rajčat (pro jemnější chuť doporučuji oloupat, ale nemusí být)
2 střední cibule
2 lžíce sádla (pokud nemáte, postačí olej)
2 lžičky mleté maďarské papriky
sůl
pepř
popř. slanina či klobása

Postup: Papriku zbavíme jadřince a nakrájíme na proužky. Rajčata spaříme v horké vodě, zbavíme slupky (není nutné) a nakrájíme na osminky. Cibuli si nakrájíme na měsíčky.

Na rozpáleném sádle nejprve osmahneme slaninu či klobásu (ale lze připravit i verzi bez masa), poté přidáme cibulku a necháme chvilku podusit. Do této směsi přidáme mletou papriku a necháme chvilku zpěnit (v této chvíli doporučuji sundat pánev z plotny či zmírnit plamen). Po chvilce pánev opět vrátíme na plotnu a přidáme nakrájenou zeleninu. Osolíme, aby zelenina pustila vodu, a přidáme pepř. V této fázi je důležité cca 3 minuty dusit zeleninu na opravdu silném ohni a až poté plamen zmírnit. Na mírném plamenu pak lečo necháme zhruba 20 minut dusit.

Pokud si chcete na leču ihned pochutnat, opravdu doporučuji vyzkoušet s již zmíněnou zakysanou smetanou, nicméně hotové lečo lze také zavařit a přidávat do jiných jídel po celý rok, ale o tom zase jindy…

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Říj 2020>>
PÚSČPSN
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist