Kynutý koláč v domácí pekárně s rybízem a drobenkou
Rybízová sezóna je tady. Neváhejte se ho najíst do sytosti. Obsahuje spoustu vitamínů, zejména vitamínu C a krom toho jsou bobule bohaté na betakaroten, biotin, vitamín E. Rybíz obsahuje také přírodní pektiny, takže přímo vybízí ke tvorbě marmelád. Recept přineseme v některém z příštích článků. Dnes si pojďme upéct bezkonkurenční koláč, který vás ochromí pikantností a jednoduchostí přípravy. Koláč nemá chybu.
Dnešní recept se nejlépe hodí pro domácí pekárny, ale těsto samozřejmě s úspěchem zaděláte i ručně.
Na těsto:
250 ml mléka
125 g hery nebo másla
1/2 kg hladké mouky
2 žloutky
špetku soli
3 lžíce cukru krupice
1/2 kostky droždí (nebo 1 lžičku sušeného)
Ovoce: ½ kg očištěného a omytého rybízu
Na žmolenku: 50 g hery nebo másla, 4 lžíce cukru krupice, 4 lžíce hrubé mouky
Postup:
V misce v mikrovlnné troubě rozehřejte máslo nebo heru. Do domácí pekárny nalijte mléko a rozpuštěný tuk. Tím se také mléko krásně ohřeje. Přidejte zbylé ingredience na těsto a pekárnu zapněte na program „těsto“.
Mezi tím si očistíte a propláchnete rybíz, necháte okapat.
Příprava žmolenky je také velmi jednoduchá. Stačí smíchat mouku s cukrem a ručně „rozžmoulat“ s povoleným máslem nebo herou.
Vykynuté těsto rozpůlíme a vyválíme na vymazaném a vysypaném plechu (můžete použít i silikonovou podložku na pečení). Na těsto navršíme ovoce a žmolenku.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 35 minut. Vychladlý koláč nakrájíme a můžeme ozdobit moučkovým cukrem.
Naše tipy:
- Toto těsto samozřejmě využijete také na různé jiné druhy sladkých kynutých dezertů.
- Místo rybízu s úspěchem použijete meruňky, borůvky a další sezónní ovoce.
Komentáře k článku
Eva 20.7.2017 (21:47)
Z hladké mouky se kynuté těsto nedělá.