Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Kuřecí maso a bylinky, to je dokonalá kombinace

Čvc 1607 Autor: Redakce

Nejen letní měsíce přímo vybízí k propojení kulinářského umění a přírody. Na zahrádce i v květináči nám často za oknem rostou bylinky, které jsou oblíbeným dochucovadlem a každé jídlo příjemně provoní. Málokdo už ale dokáže přesně odhadnout, ke kterému masu se jaká bylinka nejlépe hodí. Nejjednodušší je začít s kuřecím masem, které je jemné a dobře absorbuje chuť. Nejchutněji ho doplňuje šalvěj, tymián, rozmarýn, oregano, bazalka nebo hladká petrželová nať. Zkuste některý z odzkoušených receptů, na kterých si používání bylinek osvojíte natolik, že už neuvaříte bez nich.

Pečené kuře na bylinkách Pečené kuře na bylinkách

Kvalitní celé kuře (např. Klatovské kuře z českých farem)
bazalka
tymián
rozmarýn
petržel
2 stroužky česneku
lžíce másla
sůl

Postup: Nejprve si vytvořte bylinkové máslo na potření. Bylinky nasekejte najemno, prolisujte česnek a oboje smíchejte s povoleným máslem.

Kuře opláchněte, osušte a poctivě osolte zvenku i zevnitř. Položte jej na pekáč a celé ho důkladně zvenku i zevnitř potřete bylinkovým máslem. Podlijte vodou a pečte na prsou v předehřáté troubě v zakrytém pekáči při teplotě na 190 °C po dobu 30 minut. Poté víko pekáče odkryjte, kuře obraťte, polejte výpekem a dopékejte asi dalších 30 minut, dokud kůžička na prsou nezezlátne.

Náš tip: Chuť kuřete může umocnit vložená celá brambora nebo cibule do jeho útrob. Zkuste i papriku, citron nebo dokonce pomeranč.

Bylinková kuřecí roládaBylinková kuřecí roláda

Kuře na roládu nebo vykoštěné kuře
2 ks sýru mozzarella
máslo
1 dcl bílého vína
1 kávová lžička olivového oleje
petrželka
bazalka
oregano
šalvěj
tymián
sůl
pepř

Bylinky nasekejte najemno a smíchejte s olivovým olejem a bílým vínem. Maso na roládu důkladně omyjte a řádně osolte a opepřete ze všech stran. Vnitřní stranu potřete směsí bylinek a poklaďte na ni plátky mozzarelly. Opatrně roládu srolujte a upevněte párátky či nití. Před vložením do předehřáté trouby, přidejte na vrch kousky másla, aby maso zůstalo šťavnaté. Roládu pečte v troubě přikrytou alobalem 45 minut na 170 °C. Během pečení ji dle potřeby podlijte vodou či vínem a několikrát polijte výpekem. Po sejmutí alobalu pečte ještě 10 minut, dokud nezezlátne.  

 

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Říj 2021>>
PÚSČPSN
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist