Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Kokosový ořech

Bře 1616 Autor: Redakce

Kokosový ořech (latinsky Cocos nucifera) je plod kokosovníku ořechoplodného. Jedná se o energeticky plně využitelnou plodinu.  Skládá se z glycidů, tuku, vody, proteinů, zinku a fosforu. Obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a vlákniny. Tvoří se z něj velké množství výrobků jako například kokosový olej, kokosové mléko, kokosová voda, kokosová mouka, kokosový ocet, kokosové víno, kokosový krém kokosové máslo, kokosové misky, kokosové brikety a tak dále.

mlady kokosvy orechMladý kokosový ořech

Takzvaně ranní verzí kokosu je mladý kokosový ořech, který známe z obchodů. Mnoho nakupujících si není vědoma faktu, že to „chlupaté a hnědé“ je vlastně jen jeho skořápka se zbytky kůry. Mladé kokosy zrají 5-8 měsíců. Pěstují se v oblasti rovníku. Mezi hlavní oblasti výskytu se řadí Afrika, Indie, Srí Lanka, Jižní Asie, Jižní Amerika a Pacifik.

Kokosová voda

Nachází se uvnitř mladého kokosového ořechu.  Je sterilní a lze ji využít v místech nedostatku pitné vody. Její množství se liší podle odrůdy a pohybuje se mezi 200 – 1000 ml.

mlady kokosV prvních 5-8 měsících zrání se postupně začíná vytvářet kokosová dužina (endosperm). Dužina v mladém kokosu je velice měkká, lehce vyjmutelná a má konzistenci podobnou želé. Je prakticky úplně bez tuku. Dužina se postupně stává hrubší a tvrdší a voda postupně ubývá. Tím se mění i nutriční hodnota.

Na množství kokosové vody rozhodně nemá vliv velikost samotného ořechu. V obchodech taktéž narazíme na kusy, které mají dužinu, ale i na ty, které ji zatím nemají (jsou tedy mladší).

Objem kokosové vody se řídí podle mnoha faktorů (například na podnebí a odrůdě).

Kokosový tuk

kokosovy olejKokosový tuk lze používat při redukci nadváhy. Při pravidelné konzumaci kokosových produktů si lidské tělo osvojí schopnost vydržet déle bez jídla, aniž by se dostavila hypoglykémie.

Neobsahuje cholesterol a odpuzuje jo jo efekt při hubnutí. Používá se velice všestranně. Jeho pravidelným nanášením na tělo kůže získá zdravější vzhled. Obsahuje antioxidanty, které tělo chrání před volnými radikály. Je tedy vhodný i po opalování a výrazně snižuje tvorbu vrásek. Je hojně využíván k masážím, dále pak odpuzuje kvasinky a bakterie a své využití nalezne i při čištění zubů.

Pomocník na cestě za zdravím

Ve 100 g kokosu se nachází 32 mg hořčíku, 113 mg fosforu a 14 mg vápníku. Tato kombinace z něj tvoří pomocníka při rozličných problémech s pohybovou soustavou. Kokos lze používat jako prevenci při potížích s chrupavkami, osteoporózou, odvápněním atd. Kokosový ořech obsahuje více hořčíku než potraviny živočišného původu jako je například maso, mléko a vejce. V těle se většina hořčíku nachází v kostech a ve svalech. Při jeho nedostatku dochází k větší dráždivosti nervové soustavy a křečím.

kokos ve skorapceKokosový ořech zásobuje tělo minerály. Doporučuje se proti lámání vlasů a nehtů. Podporuje tvorbu zubní skloviny, proto je velice vhodný v době prořezávání zubů.

Kokosové ořechy obsahují stravitelné a nestravitelné sacharidy. Stravitelné sacharidy, jako je rozpustná vláknina, se skládají z cukru a škrobu. Nestravitelné sacharidy, jako je nerozpustná vláknina, neobsahují kalorie. Poněvadž tělo nemůže vlákninu z kokosového ořechu strávit, nezískává z ní ani žádné kalorie, což nemá vliv na krevní cukr. Kokos podporuje absorbování dalších nutrientů včetně minerálů, aminokyselin a vitamínů. Příznivě působí na střevní mikroflóru. Jako další pozitivum můžeme uvést, že kokos neobsahuje toxické látky ani gluten. Je hypoalergenní a nachází se v něm protiplísňové, antiparazitní a antivirové složky.

kokosove orechy

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Pro 2018>>
PÚSČPSN
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist