Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Koblihy-co jste možná nevěděli

Pro 1225 Autor: Redakce

koblihaKoblihy známe ze supermarketů i ve formě osmažených, různě politých koleček-donatů. To ale není ono. Nejlepší jsou právě vychladlé, čerstvě pocukrované a s domácí marmeládou nebo jamem. Asi se budete divit, ale klasické koblihy nejsou výdobytkem naší kuchyně, ale narazíte na ně snad ve všech koutech světa (španělské kroucánky churros, chorvatské krofny, řecké loukumas). A ještě aby ne, jde o jedno z nejoblíbenějších sladkých potěšení, které má navíc historicky danou minulost-téměř všude jsou totiž spojovány s obdobím masopustu (40 dní před Velikonocemi).

Díky koblihám, které jsou už na pohled „výživné“, se lidé připravovali na hubené období. Těsto je všude na světě téměř stejné a smažení ve větším množství tuku také. Je tedy jedno, zda se koblihy plní nebo různé jiné tvary polévají.  Své kořeny mají koblihy pravděpodobně v židovských svátcích chanuky.

Recept na koblihykoblihy

500 g hladké mouky
50 g másla
40 g moučkového cukru
4 žloutky
vanilkový cukr
1 lžíce citronové šťávy
3 lžíce tuzemáku (rumu)
1/4 l mléka
1 lžička cukru
30 g droždí, lžička cukru krupice
1/2 lžičky soli
tuk na smažení (sádlo, slunečnicový olej)
marmeláda, cukr na posypání

Postup: Z tohoto množství bude asi 20 koblih. Ostřílené kuchařky jistě řeknou, že koblihy nejsou nijak složité. Vyhranit si na ně ale musíte dostatek času, klidně celé dopoledne. Připravíme si kvásek (trochu vlažného mléka, lžička cukru, trochu hladké mouky) a necháme ho alespoň 10 minut vykypět. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně do něj vmícháme žloutky, vanilkový cukr a po kapkách citronovou šťávu a rum.

Do žloutkové směsi vlijeme kvásek, přidáme zbytek mouky se solí a zbytek mléka. Zaděláme ne moc tuhé těsto, propracujeme ho, poprášíme moukou, přikryjeme a necháme asi hodinu kynout.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme asi 1 cm vysokou placku, skleničkou nebo vykrajovátkem vykrajujeme kolečka, která plníme marmeládou dle chuti. Do každé koblihy dáme asi 1 lžičku marmelády. Takto nachystané koblihy necháme na teplém místě ještě 20 minut dovykynout.

V dostatečně vysoké pánvi nebo kastrolu rozpálíme tuk (tolik, aby koblihy vždy plavaly) a koblihy v něm smažíme po obou stranách. Usmažené koblihy necháme okapat na papírové utěrce a posypeme je vanilkovým cukrem, který smícháme s moučkovým.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2020>>
PÚSČPSN
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist