Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Kapka alkoholu pro zahřátí

Pro 1307 Autor: Redakce

domaci beiliesZima, plískanice a vlezlé počasí. Synonymum podzimu, v kterém bychom všichni nejraději zalezli pod deku s hrnkem horkého čaje a začetli se do napínavé knížky nebo se zabrali do dlouho odkládaného filmu. Co takhle horký čaj nechat na období nemoci a vychutnat si šálek horkého alkoholického drinku?

Netradiční horké nápoje jsou v posledních letech stále oblíbenější. Výrobci alkoholických nápojů hledají cesty, jak oslovit víc a víc zákazníků, a tak nám servírují úžasné dobroty do chladného počasí. A my se necháme tak snadno nalákat na dosud neznámé dobroty, které mají tu úžasnou moc chutnat i zahřát.

Nebojte se, nenabádáme vás k alkoholismu. Sklenička svařáku, vodky s čokoládou nebo whisky přelitou horkou vodou nejenže rychle zahřeje, navíc nahradí i večerní dezert a skvěle chutná i těm, kteří alkoholu běžně neholdují. Snad nemusíme zdůrazňovat, že horké alkoholické nápoje by neměly ochutnávat děti. Těm připravte třeba kvalitní horkou čokoládu bez alkoholu.

Svařák – česká klasika

svarakSnad neexistuje člověk, který by se svařeným vínem neobčerstvil aspoň jednou v životě. V zimě hraje prim ve stáncích pod sjezdovkami a stává se součástí nabídky většiny restaurací, v létě naopak upadá v zapomnění. Jeho výroba je tak jednoduchá, že ho zvládnete připravit během chvilky doma.

Budete potřebovat: 1 litr červeného vína (může být i bílé, ale červený svařák je chutnější), 10 lžic hnědého cukru, 2 celé skořice, 2 badyány a 10 hřebíčků.

V kastrůlku zahřívejte cukr tak dlouho, dokud z něj nevznikne karamel. Jakmile cukr zkaramelizuje, zalijte ho troškou vína a míchejte tak dlouho, dokud se úplně nerozpustí. Dolijte zbytek vína, vsypte všechno koření a nechte prohřát (nevařit!) asi pět minut. Před podáváním vyndejte všechno koření a servírujte v silnostěnných sklenicích.

TIP: Pokud chcete klasiku trochu obměnit, přidejte hrstku neloupaných mandlí a na tenká kolečka nakrájený neloupaný  pomeranč v bio kvalitě.

Kapka whisky na zahřátí

whiskyI když se o whisce traduje, že je to pití pro pořádné chlapy, naředěná vodou bude chutnat i něžnějšímu pohlaví. Jedna sklenice zahřeje, ale neopije, tak se whiskový hot drink nebojte vyzkoušet.

Budete potřebovat: panáka kvalitní whisky, hnědý cukr podle chuti, hřebíček

Do vyšší silnostěnné sklenice nalijte panáka whisky, přidejte hnědý cukr, hřebíček a vše zalijte horkou vodou. Před podáváním zamíchejte a ozdobte třeba plátkem citronu.

Čokoládová vodka

Zkuste si aspoň jednou v chladném počasí udělat místo klasické horké čokolády tuhle lahůdku s vodkou. Vhodnější jsou ochucené, protože nápoji dodají voňavý šmrnc.

Budete potřebovat: panáka ochucené vodky (vhodná je mangová nebo brusinková), horkou čokoládu (ideálně v tabulkovém provedení, prášková není tak lahodná), mléko a trošku šlehačky.

V kastrůlku přiveďte k varu mléko, přidejte horkou čokoládu a počkejte, než se rozpustí. Do silnostěnné sklenice nalijte panáka vodky, zalijte připravenou horkou čokoládou a ozdobte kopečkem šlehačky.

Grog nebo čaj s rumem? Mňam!

grogPříprava klasického grogu není žádný problém. Velkého panáka rumu zalijete vařící vodou a podle chuti přidáte cukr a citron. Ovšem tuto poněkud jalovou chuť podpoříte, pokud rumem ochutíte černý čaj. Velmi oblíbený je také námořnický grog.

Na jeho přípravu budete potřebovat 1dcl rumu, 2 dcl vody, citronovou šťávu a kůru z ½ bio citronu, 3 hřebíčky, 2 celé skořice a 2 lžičky cukru nebo medu

Ve vodě svaříme všechny ingredience (kůru z pomeranče na větší kousky, nestrouhat) krom rumu. Asi po 5 min přidáme rum a nápoj už jen prohřejeme, ale nevaříme. Ostatně všeobecně se ví, že alkohol má nižší bod varu než voda. To znamená, že se začne mnohem dříve vypařovat a my si pak pochutnáváme jen na ochucené vodě.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist