Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Jarní úklid těla

Dub 1326 Autor: Hana Moualla

jarni detoxMožná, že s příchodem jara pocítíme potřebu odlehčit jídelníček a život vůbec. Měli bychom si dopřát dostatek spánku, procházek na čerstvém vzduchu a také vařených zeleninových pokrmů, které jsou pro tělo méně zatěžující, než čerstvé šťávy a saláty (speciálně při různých alergiích, trávících problémech, atp.). Účelem není tělo zatížit, způsobit si mžitky před očima z nedostatku cukru při přísné dietě, ale podpořit metabolické procesy. Před létem bychom se měli zbavit zejména toxinů, snížit hladinu kortizolu, histaminu (a stresu). Nově nabraná energie, by nám měla vydržet až do dalšího jara.

Pokud si sami nejsme jistí, co si naše tělo žádá, můžeme se poradit s některým z odborníků na výživu nebo zajít na preventivní prohlídku (na kterou máme jednou za čas nárok) a nechat si zkontrolovat hladinu cholesterolu a cukru (jako základ). Každý máme svoje recepty pro zdraví (a svoje potřeby), měli bychom jim naslouchat, abychom měli vše, co potřebujeme. Budeme tak snadněji bojovat se stresujícími momenty, únavou a zabráníme vyhoření. Jak dosáhnout toho, abychom nemuseli po práci (nebo místo oběda) zoufale pobíhat po trzích a ptát se, odkud k nám přicestovala ta která paprika, česnek nebo jahoda?

Jak se zorientovat v nabízených produktech? Co vařit?

Stačí, abychom byli věrní našim stálicím – mrkvi, bramborám, celeru. Je vhodné do jarního šetřícího jídelníčku zařadit také kysané zelí, ředkvičky, fenyklový čaj a kvalitní med (zakysané výrobky a obiloviny nejsou vhodné pro každého). Pro inspiraci vám nabízím recepty, které mám vyzkoušené na svých strávnících (a na svých chuťových pohárcích).

mrkev pro detoxMrkev

Mrkev je univerzálním prostředkem pro čištění organismu, zbavuje tělo plísní, bakterií a je balzámem pro střevo.  Mrkev obsahuje tzv. falcarcinol, kterému se připisuje schopnost potlačovat rakovinu (zkoumá tým dr. Kirsten Brandt z Newcastle University’s School of Agriculture, Food and Rural Development ve Velké Británii). Na výsledky výzkumu si ještě musíme počkat, jedna mrkev denně na odpolední svačinku, by nám mohla prospět… Pro jistotu. Třeba pak ušetříme na výdajích za potravinové doplňky. Vidím to jako obrázek – slunce, dobrý oběd s rodinou a zdravá únava…

Mrkvový salát s pórkem a těstovinami

Na menším množství tuku podusíme 2 pórky (toto množství na asi jedno kilo mrkve). Důležité je pórek nakrájet na 2,5cm široké dílky. Poté přidáme kilo mrkve nakrájená na středně silná kolečka, vše osmahneme. Ochutíme podle naší chuti solí a pepřem. Podlijeme vodou a necháme povařit. Jakmile je zelenina měkká, odebereme přebytečnou vodu a přidáme polévkové těstoviny (ideálně drobnější – pecičky, písmenka, atd.). Po dovaření zeleniny vše scedíme, necháme vychladnout a poté ochutíme olivovým olejem a šťávou z jednoho citronu. Necháme vychladnout a podáváme s pečivem dle chuti.

brambory pro detoxikaciBrambory

Brambory hojně používáme jako přílohu k masu. Měli bychom je však spíše zařazovat jen jako zpestření (například v kombinaci s dalšími druhy zeleniny). Jedno rajčátko a list salátu nikoho na vrcholu bramborové pyramidy nespasí…  Přesto je dobré brambory konzumovat, obsahují řadu tělu prospěšných látek (hořčík, fosfor, mangan, aj.). Jsou prospěšné pro slinivku a žaludek a také odvodňují náš organismus (takže lidé, kteří mají naopak problém s ledvinami, by je neměli konzumovat večer, nutili by tak ledviny k vyššímu výkonu). Brambory lze použít jako základ pro saláty a další pokrmy, jsou zdravé jako kaše, pečené. Chutnají báječně s troškou másla a čerstvou petrželovou natí. Pozor si dáváme na knedlíky (kvůli obsahu mouky) a na lupínky (hlavně ti z nás, kteří máme zvýšenou hladinu cholesterolu).

Syrský bramborový salát

Povaříme si asi kilo brambor. Po vychladnutí je nakrájíme na menší kostičky, přidáme nakrájenou cibuli, tři velká rajčata (oloupaná) a naťovou petržel (jednu hrst). Dochutíme solí a kořením sumac (škumpa) a olivovým olejem. Vše pokapeme citronem, dáme vychladit. Je možné toto jídlo servírovat s vařenými vajíčky. Pro nadcházející teplé dny je to dobrá večeře, která není moc pracná…

celer pro detoxikaciCeler

Dlouho jsem hledala způsob, jak nejchutněji připravit aromatický celer. Zkoušela jsem smažený (klasika), nastrouhaný syrový (v kombinaci s mrkví a jogurtem plus bramborami jako pomazánka na chlebíčky), pečený (s masem, kečupem a sýrem) nebo jako základ polévky…Vše chutnalo dobře. Pravdou je, že každá roční doba asi vyhoví jiné přípravě. O celeru se tvrdí, že je afrodisiakem, snad, ale jeho hlavním přínosem je, že umí tělo „ochlazovat“ a korigovat hladinu vápníku, hořčíku a sodíku v těle. Rozhodně by stálo za to, aby se zkoumal přesný vliv na hladinu inzulínu. Velmi dobře chutná jako součást níže uvedeného salátu.

Zeleninový salát s celerem

Na zelené cibulce a tuku osmahneme mrkev, brambory a celer (vše nakrájené na středné velké dílky). Po několika minutách přidáme asi litr vody a povaříme do změknutí. Poté slijeme vodu, ochutíme solí, pepřem, olivovým olejem a zakapeme jedním citronem. Dáme vychladit a podáváme s pečivem.

cockovy salatTento týden dělám pořád nějaké experimenty. Pohanková kaše, zeleninový salát s cuketou, jahodový trhanec, čočkový salát… A o tom to asi je, nepřestat se snažit objevovat to, co nám chutná a současně prospívá. Každý úklid bychom měli dělat rozvážně a pozvolna. Nebojte se poradit, nebojte se experimentovat.

A když bude mrkev na trhu ošklivá a obrovská, vždycky můžete nachystat tvaroh (který si ochutíte domácími bylinkami) a namažete na kousek dobrého pečiva. Umět se přizpůsobit je totiž také součást úklidu. Hezké jaro.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Čvn 2020>>
PÚSČPSN
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist