Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Jak vybrat dobré kuřecí maso?

Čvc 1917 Autor: Redakce

Před nedávnem jsme ve článku řešili, že od příštího roku bude jednodušší vybrat v obchodě ze široké nabídky brambor ty ryze české, tedy u nás nejen zabalené, ale hlavně vypěstované. Dnes jsme se zaměřili na kuřecí maso, kterého Češi konzumují zdaleka v největším množství. Ostatně kuřata patří bezpochyby k nejoblíbenějším masovým pokrmům na světě, protože se dají zpracovat na tisíce způsobů, příprava je jednoduchá, maso měkké a lehce stravitelné.

Čerstvost chlazeného masa by měla být na prvním místě. Logicky proto nemohou být kuřata čerstvější, než ta vykrmená a zabalená u nás. Naše chovy také podléhají velmi přísným hygienickým standardům a kvalita je přísně kontrolována.

pecene kure

Jak se chovat při nákupu?

  • Pokud chcete maso české, hledejte logo modrého kruhu s červeným lístkem a nápisem „ČESKÝ VÝROBEK“,
  • obal musí zcela celistvý, bez porušení, nedeformovaný,
  • dávejte přednost chlazenému masu před mraženým,
  • sledujte datum spotřeby,
  • maso (zejména prsa) by měla být bez viditelných modřin,
  • skladujte je při maximální teplotě do 4°C.

„Normální“ kuře

Brojleři určeni k chovu na maso jsou speciálně vyšlechtěni tak, aby měli co nejvíce prsní svaloviny. Jateční váhy dorůstají během 40 dní a za tu dobu spotřebují kolem čtyř kilogramů krmné směsi. Takové kuře má světlou až namodralou barvu a poznáte ho zejména díky nízké ceně.

Farmářské kuře

Kuřata se většinou pohybují volně a jsou krmena mnohem déle, než ta klasická. Hmotnost bývá kolem 2 kg. Maso je pevnější, výraznější chuti. Farmářská kuřata nejsou před balením vystavena konzervačním látkám, proto jsou určena k okamžité spotřebě.

farmarske kure

Kukuřičné kuře

Jasně žluté kuře bylo minimálně půlku života krmeno krmivem s nadpolovičním obsahem kukuřice. Certifikovaná kuřata žijí minimálně 54 dní.  Tato kuřata se vyznačují velmi jemným masem s nezaměnitelnou chutí. Většinou jsou dovážena z Francie.

Baby jarní kuřátko

Další z rodiny kukuřičných kuřat. Ovšem tady se počítá s jedním kuřetem na strávníka, protože mívají do 400 g. Mladé kuře je neuvěřitelně jemné, neobsahuje téměř žádný tuk a určitě stojí za cca trojnásobnou cenu oproti klasickému.

Zlaté kuře

Český unikát, kdy barva masa není zapříčiněna stravou, ale druhem kuřete. Je sice krmeno déle, než normální kuře (49 dní), ale složení potravy se nám nepodařilo vypátrat. Zlaté kuře průměrně dosahuje hmotnosti 2 kg a mělo by mít lepší podmínky pro přirozený pohyb, protože je chováno v menším počtu zvířat na metr čtvereční.

Olivové kuře

olivove kureKuře krmené kukuřičnou směsí s přídavkem oliv. Jde o kuře s jemně žlutou barvou a křehkým masem výtečné chuti. Určitě stačí kuře jen posolit, podlít a plátky opéct na olivovém oleji. Jde o opravdovou delikatesu.

Kuřata s hlavou a běháky

Poněkud podlouhlejší kuře většinou dováženo z různých částí Francie. Opravdoví gurmáni pak přesně ví, jak se dané lokality odrazí na chuti drůbeže. Koupit ale kuře i s opeřenou hlavou není pro každého. Všeobecně platí, že kuřata z volného výběhu jsou poněkud voňavější než ta, která v životě neviděla sluneční svit a těsnila se na malém prostoru. V neposlední řadě musíme zmínit krmivo, které je alfou a omegou celého chovu a následně i chuti a kvality masa.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

2 reakce na Jak vybrat dobré kuřecí maso?
  • Jan 8.11.2021 (12:45)

    To olivové kuře zcela jistě není s přídavkem olov🤣🤣🤣🤣🤣ale s 2%přídavkem olivového oleje

    • Redakce 10.11.2021 (17:43)

      Díky za upozornění o překlepu.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist