Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Jak na vegetariánské menu?

Úno 1627 Autor: Redakce

zelenina a ovoceJe jedno, zda maso milujete. Občas umět připravit pokrm bez něho se rozhodně hodí. Maso je pro náš organizmus poměrně těžko stravitelné, tak proč mu sem tam neodlehčit? Vařit bez masa je jednoduché, ale musíte vědět, jak na to. I pokud si koupíte nějakou vegetariánskou kuchařku, nebude mít vaše vaření takový „šmrnc“, jako když zkusíte některý z vegetariánských kuchařských kurzů. Zde nejen že se naučíte připravit celé vegetariánské menu, ale navíc se seznámíte se super lidmi. A věřte nebo ne, většina účastníků nebude mít vegetariánství jako životní filosofii. Spíš si také přijdou vyzkoušet, zda by mohlo být menu bez masa plnohodnotné, chutné, zábavné na přípravu a elegantní. My jsme si na vege kurzu v největší kuchařské škole Chefparade vyzkoušeli, že jde o jednoduchou, poměrně levnou přípravu báječného jídla, do kterého se s chutí zakousnou i zapřísáhlí masožravci.

Co jsme vařili?

kurz vareniV prvé řadě bych chtěla vyzdvihnout vedení kurzu. Vegetariánský kurz vedla dlouholetá cvičitelka jogy a výživová poradkyně a sportovní dietoložka Hana Svobodová. Ta sama říká, že při sestavování jídelníčků pro své klienty narazila na problém, že klienti nejsou schopni dané pokrmy uvařit. Nebylo nic jednoduššího, než spojit příjemné s užitečným a začít vést kurzy v pražské kuchařské škole Chefparade.

Krom návodu na přípravu předkrmu, polévky, hlavního jídla a dezertu jsme jako účastníci kurzu dostali také ucelené informace o použitých surovinách. Bonusem pak bylo veganské mléko z bílého máku. Samotné recepty přineseme v některých z následujících článků.

Předkrm: Semínkové paté se sušenými rajčaty na slunečnicovém chlebíku

pate s rajcatySušená rajčata-proklatě dobrá delikatesa a náhrada klasických rajčat v zimním období. Kvalitní sušená rajčata mají výraznou chuť a mj. velké množství vitamínů A, C a E.

Polévka: Krémová batátová se špenátem, šafránem a kokosovým mlékem

Válcovité hlízy batátů u nás zažívají obrodu. Třebaže jsou v Evropě déle než klasické brambory, na náš stůl se ve větší míře dostávají až nyní, kdy většina z nás sahá po zdravějších variantách klasických potravin. Krom vysokého procenta vody a přírodních cukrů obsahují batáty nezanedbatelné množství vlákniny, pektinů a bílkovin. Krom toho obsahují draslík, vápník, fosfor, vitaminy skupiny B, provitamin A, lutein a zeaxanthin. Nechybí v nich ani rostlinné steroly, které snižují hladinu cholesterolu v krvi. Jejich energetická hodnota je asi 300 kJ ve 100 gramech.

Chcete si je doma vypěstovat? Informace najdete ve článku Batáty a jejich pěstování.

Hlavní jídlo: Luštěninový vegeburger s domácí majonézou

vege burgerLuštěniny bohužel patří v naší kuchyni mezi neprávem opomíjenou potravinu. Za většinou odmítnutí jsou nevalné vzpomínky na školní jídelnu a příšernou čočku a hrachovou kaši. Luštěniny ale nejsou jen čočka, hrách a fazole tak, jak je známe. Velmi moderní je quinoa, červená čočka a cizrna. Mj. tyto blahodárné luštěniny plné kvalitních bílkovin a dalších tělu prospěšných látek, byly součástí vegetariánského burgru.

Ovšem největší pecka je veganská majolka!

Dezert: Fazolové brownies s avokádovým krémem

Fazole jsou výborným vegetariánským zdrojem bílkovin a jak je vidno, schováte je i do lákavých dezertů. Ostatně proč ne, když se dá upéct výborný dezert také z červené řepy že?

chefparade logo

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist