Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Jackfruit neboli chlebovník

Říj 1708 Autor: Redakce

Další vynikající ovoce s příchutí exotiky. Jackfruit se pyšní skvělou sladkou chutí, která nám může připomínat fíky. Když se při konzumaci trochu zamyslíme, můžeme trochu vzdáleně cítit i ananas. Řadí se mezi opravdové velikány, protože bez problémů může vážit i 10 kilogramů. Ty největší kusy vážily dokonce i 80 kilogramů. Tvar plodu je oválný a povrch je celkem drsný.

Jackfruit

Plod stromu chlebovník

Jde o opravdu velký, stálezelený strom, který dosahuje až do výšky 30 metrů. Řadí se do čeledi morušovníkovitých. Ovoce má svůj původ v jihovýchodní Asii a s největší pravděpodobností se s ním na pultech našich obchodů v čerstvé podobě nesetkáme. Pokud na něho ale přeci někde narazíme, rozhodně stojí za ochutnání.

Jak je na tom jackfruit s vitamíny?

JackfruitKromě toho, že jde o výborné ovoce, je také velmi bohaté na obsah vitamínů. Mimo to, že obsahuje velké množství sacharidů, v něm také nalezneme vápník či fosfor. Díky tomu se jackfruit může stát velmi prospěšným pro naše kosti. Jak jsme již zmiňovali, v České republice je bohužel poměrně složité sehnat čerstvý plod, s největší pravděpodobností se s ním setkáme spíše v kompotech. Pokud ho tedy například někde na tržišti zahlédnete, určitě s jeho nákupem neváhejte. Jeho dužina se jí čerstvá, ale běžně se také přidává do salátů, či se využívá i v teplé kuchyni. Skvěle budou chutnat i připravené marmelády, vína či kompoty. Semena, která jackfruit obsahuje se jí po jejich upražení.

Správné porcování plodu

Protože jde o plod poměrně veliký a těžký, v zemi jeho původu se nejčastěji prodává již naporcovaný. V případě, že se vám podaří jackfruit sehnat celý i u nás, budete si muset s jeho porcováním poradit sami. Jeho velikost vždy záleží na konkrétním druhu, může se tedy mírně lišit, ale vždy půjde o plod celkem těžký. Každý plod však obsahuje latex a proto bychom si na jeho porcování měli obléknout rukavice, či si ruce alespoň namazat rostlinným olejem. Poté již jednoduše plod rozřízneme nožem a rozpůlíme. Dužina ovoce je světlá a měli bychom jí ihned konzumovat. Uchovat jí je však také možné i v mrazáku a zmrzlou jí později můžeme využít do zmrzliny, či při přípravě smoothie.

Jackfruit

Další využití jackfruitu

Toto ovoce se však nevyužívá jen ve sladké kuchyni, ale dá se připravovat i jiným způsobem. Skvěle se dá totiž využít i v teplé kuchyni, kde dokonce může i nahradit maso. V zemích, kde se toto ovoce běžně vyskytuje se tedy v omáčce místo masa můžete naprosto běžně setkat s tímto plodem. Semena, která nejprve upražíme, můžeme přidat do polévky. Kromě toho, že je můžeme pražit, je také můžeme upravit stejným způsobem jako jedlé kaštany, po takové úpravě budou mít dokonce i stejnou chuť. Jde o ovoce, které má opravdu velmi široký způsob zpracování, skvělou chuť a velký obsah zdraví prospěšných látek. V případě, že se s tímto ovocem tedy setkáte ať už u nás, nebo během vaší dovolené, rozhodně neváhejte a ovoce kupte. Uvidíte, že tohoto nákupu rozhodně nebudete litovat a skvěle si na něm pochutnáte.

Jackfruit

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist