Internetový hobby magazín

Menu

Zahrada

Nejnovější články

Hrášek není luštěnina, ale zelenina

Čvc 1515 Autor: Redakce

Ano, možná to ani nevíte, ale sušený hrách patří mezi luštěniny, zatímco pokud si ho dáte čerstvý, pochutnáváte si na báječné sladké zelenině. Navíc se dají konzumovat kuličky(dřeňový hrách) i mladé lusky (cukrový hrách). Obojí obsahuje velké množství vody, takže se jedná o ideální letní zeleninu. Krom toho je bohatý na draslík a hořčík, což v době zvýšeného pocení také oceníme.

Červen a červenec- sezóna zeleného hrášku je v plném proudu

hrasek drenovyHrášek doporučujeme konzumovat jen tak, nejlépe čerstvě utržený. Seženete ho ale i na farmářských trzích (pozor, zde se cena hrochových lusků bez problémů vyšplhá až na 100 Kč/kg) i v supermarketech. U kupovaného hrachu počítejte s tím, že je stříkaný. Proto ho před konzumací omyjte.

Zdaleka nejlepší je dát si hrášek jako čerstvou odpolední svačinu. Krom vody totiž obsahuje i cukr, vitamín C, 10% β-karoten a železo. To vás nakopne podobně jako hrnek kávy, navíc v mnohem zdravější formě.

Krom konzumace zasyrova ho můžete použít do polévky, pomazánky zvané hummus či ho přidat do jakéhokoliv zeleninového salátu místo pečivových krutonů.

Jednoduchá, extrarychlá hrášková polévka

Budete potřebovat

1 hrnek vyloupaného hrášku
1 kostku zeleninového bujonu
¼ másla, trochu hladké mouky na jíšku
1 vejce, sůl, pepř
2l vody

Postup: Ve vodě vařte hrášek asi 5 min. Mezi tím si z másla a mouky nachystejte jíšku, kterou polévku mírně zahustíte. Po pěti minutách přidejte bujon, podle chuti sůl a pepř. Přidejte mírně zchladlou jíšku a nakonec do polévky klepněte rozšlehané vejce.

Naše tipy:

  • Pokud chcete, můžete polévku ozvláštnit krutony z bílého pečiva (na másle osmahněte na kostky nakrájený rohlík či toastový chléb).
  • Polévku se značným úspěchem připravíte i ze zmraženého hrášku.

Recept na hráškový humus

Vynikajícím jídlem pro každou příležitost je humus, který (pokud se nám podaří sehnat kvalitní sezamovou pastu Tahine/Tahini) můžeme bez výčitek servírovat jakékoliv návštěvě a při každé příležitosti. Základem je do měkka uvařená cizrna, kterou rozmixujeme se stejným množstvím čerstvého hrášku a cca dvěma až šesti stroužky česneku (podle toho, jak silné je aroma), lžící jogurtu, špetkou soli a jednou až třemi lžícemi sezamové pasty, podle chuti přidáme citron (polovinu či celý). Vše důkladně promícháme, servírujeme na talířku, posypeme kmínem a červenou paprikou, můžeme polít malým množstvím olivového oleje a dozdobit petrželovou natí. K jídlu podáváme bílý chléb.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Pro 2018>>
PÚSČPSN
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist