Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Grilovací sezona začíná

Kvě 1412 Autor: Redakce

grilovackaKonečně jsme se dočkali teplých jarních večerů. A krásné jarní a letní noci přímo vybízejí k trávení času venku. Nejlépe na zahrádce s přáteli. K opravdové pohodě pak už chybí jen horké pochoutky přímo z grilu a dobré pití. Pokud nemáme zahradu, nemusíme však zoufat. Dnes již existují alternativy grilů, které nám umožní přípravu masa a zeleniny i na balkóně nebo lodžii.

Chceme-li připravit kvalitní steaky, nejlepším výběrem bude maso hovězí. Ideálně z býka, které bude vyzrálé, což znamená odleželé po určitou dobu, aby se v něm otiskl prst. V čerstvém mase otisk nezůstane, není ještě totiž křehké a měkké. Vhodnějším masem bude maso prorostlejší, protože při grilování vytéká z masa tuk. Tuk v něm mu dodá šťavnatost. Ideální teplotou je cca 180°C. Maso se sice bude dělat delší dobu než při vyšší teplotě, za to však bude chutnat lépe a bude rovnoměrněji propečené. Při grilování bychom maso neměli obracet vidličkou nebo jinak napichovat.  Jelikož se naruší a vyteče z něj šťáva, pak z něj zbude jen vysušená placka. Po sejmutí z grilu steak necháme chvíli odpočívat. Šťáva z něj se rozlije do celého objemu steaku. Většina profesionálnějších kuchařů dává přednost šťavnatým steakům, tedy těm krvavým nebo středně propečeným. Dávají přednost masu bez marinád a různých grilovacích koření, které ruší přirozenou chuť masa. Spoustě z nás však různé marinády nebo omáčky chutnají, a proto není důvod se jim vyhýbat. Každému zkrátka sedí něco jiného.

elektricky gril vladekoPokud nechceme při grilování sousedy obtěžovat kouřem, nejlepší volbou bude elektrický gril. Jeho výhodou je i mobilita a možnost grilovat uvnitř při nepřízni počasí. Existují v malých kompaktních velikostech, které se vejdou opravdu všude (třeba je můžeme položit na stolek). Nebo jsou i velké (pro mnoho hladových krků), které budou dobře vypadat na terase. K dražším grilům jsou přidělány poklopy. Poklop zamezí stříkání tuku všude kolem a maso bude rychleji hotové. Alternativní variantou je gril, který má dvě desky, mezi které sevřeme připravovaný pokrm a tak bude „grilován“ z obou stran. Kovový rošt je u těchto grilů nahrazen litinovou deskou s přilnavou úpravou povrchu. Tuto desku můžeme měnit nebo otáčet, záleží na výrobku. Jedna strana obvykle bývá vroubkovaná, což nahrazuje klasický rošt, druhá hladká. Mezi vroubky by měl odtékat vysmažený tuk, na to si případně při výběru dávejte pozor. Pozor si musíme dávat hlavně při čištění. Nepřilnavý povrch je velmi citlivý na poškození, proto nesmíme plochy čistit drátěnkou nebo něčím hrubým, zejména neseškrabávat připečené kousky nožem.

gril na drevene uhli vladekoNejznámějším zástupcem grilů je gril na dřevěné uhlí. Stačí kovová mísa a rošt, a váš pokrm získá tu jedinečnou chuť léta. Chuť masa nebo zeleniny totiž závisí na tom, jestli je připravujeme na uhlí nebo na plynu. Mísa je nejvhodněji vyrobena z plechu nebo z nerezu, který umožňuje snadné čistění. Většina dnešních grilů má poklop, který pro kvalitní grilování určitě využijeme. Dražší grily mají integrovaný teploměr uvnitř, což nám pomůže kontrolovat ideální teplotu. Ty nejmenší pořídíme už za pár stovek korun. Složíme je do malé krabice a vezmeme s sebou na stanování.

Lávový gril je poměrnou novinkou. Je tvořen lávovými kameny, na které pokládáme maso. Pod kameny zatápíme obvykle dřevem. Kameny pak rozvádí teplo rovnoměrně a tak maso nebude nikdy lokálně připáleno. Problém těchto kamenů spočívá v tom, že kameny obsahují póry a tak do sebe natahují škodliviny ze spálených částí masa a tuku. Tyto škodliviny se pak uvolňují při dalším zahřátí do nových potravin. Proto by se měly po každém použití několikrát vyvařit, což určitě nechce nikdo stále dělat.

plynovy grilPosledním typem jsou grily plynové. Ideální volbou budou pro ty, kteří grilují často a s mnoha strávníky okolo. Plyn je levným zdrojem energie. Na druhou stranu vás plynový gril nevyjde obvykle tak lacino, jako gril na dřevěné uhlí. Výhodou plynových grilů je jejich mobilita a možnost pohybovat se všude okolo bez zakopávání o kabely. Tyto grily jsou vhodné zejména do letních kuchyní. Ty větší mají postranní hořáky okolo, přídavné plochy na odkládání talířů a dalších věcí. Pokud se s plynovým grilem naučíte pracovat, můžete docílit velmi podobné chuti jako s grilem na dřevěné uhlí.

Máte-li zájem si nějaký gril pořídit, vedle nešlápnete při koupi od uznávané světové značky, jako je například Weber. Nabízejí jak elektrické, tak plynové grily i ty klasické na dřevěné uhlí a široký sortiment doplňků a náhradních dílů. Speciálním produktem jsou grily One touch, navržené pro rychlou a jednoduchou manipulaci jednou rukou od přípravy po čištění. Veškeré potřebné produkty a informace naleznete na internetových stránkách prodejce VLADEKO.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Jedna reakce na Grilovací sezona začíná
  • Klára M. 27.5.2014 (21:17)

    Hezký článek. My jsme dlouhé roky používali gril na dřevěné uhlí, ale nebylo to ono. Zvlášť ve špatném počasí jsme měli problém ho roztopit. Loni jsme si koupili tenhle plynový gril: http://www.grilykrby.cz/products/gril-weber-q-3200/ a maximální spokojenost. Je mobilní, rychle se roztopí a na jídle není vůbec poznat, jestli je dělané na plynovém grilu nebo na grilu na uhlí.

Kategorie
<<Čvc 2021>>
PÚSČPSN
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist