Internetový hobby magazín

Menu

Zahrada

Nejnovější články

Fialková potěšení

Kvě 1508 Autor: Renata Petříčková

fialkaVěděli jste, že můžete fialky výborně využít i v kuchyni? Voňavý cukr nebo fialková voda na pleť či likér na dochucení krémů a smetanových pěn jsou skvělými možnostmi, jak si to sladké plné aroma jarní louky zachovat ještě minimálně pár týdnů či měsíců poté, co odkvete poslední fialka a nahradí ji… no třeba pampeliškové nadělení.

Je to opomíjená léčivka na kašel

Violka vonná (viola odorata L.) je léčivkou, která zažila svůj rozkvět především ve starověku, kde byla oblíbeným prostředkem na kašel a odhlenění plic či jako močopudný prostředek, který používal Hippokrates. Hojně se užívala i ve středověku a také ji proslavil známý bylinář Sebastian Kneipp. Dnes však ustoupila do pozadí a málo se ví, že léčivé jsou oddenky i s kořeny, které se musí ale sbírat pouze z rostlinek vonících.

fialkaProměnlivost druhu a vnější podobnost s mnoha druhy violek je značná, navíc se droga musí sbírat z přírodních zdrojů. Jak vidno, náročnost sběru je důvodem, proč je violka pro své léčivé účinky spíše opomíjena. Zajímavé je, že kdybyste se pokusili o sběr oddenků a kořínků, zjistíte, že i tyto části rostliny při sušení jemně voní. Chutnají jemně hořce, takže dvakrát lahodný čaj z nich opravdu není. Ovšem pozor, je to činnost až pro první podzimní dny. Oddenky a kořínky mají nejvíce léčivých látek až s příchodem chladnějšího počasí.

Květy se často sbírají a suší jako přídavek do čajových směsí, který je rozvoní příjemnou květinovou vůní.  Ve Francii se violky pěstují na plantážích a využívají se pro parfumerii.

Ovšem my se podíváme na květy čerstvé, sebrané právě v těchto vonných vilkových dnech. Potřebujeme především den, kdy svítí slunce a kvítka jsou suchá a sluníčkem vyvoněná do maxima.

Fialkový cukr

fialkaUž za pár dnů můžete mít báječný cukr s jemnou fialkovou vůní. Stačí suchá kvítka hezky narovnat do sklenice s cukrem (moučkovým nebo krystalovým) a zasypat další vrstvou cukru. A tak pořád dokola a nakonec sklenici zavřeme víčkem.

Poté je vhodné každý den cukr přesypat. Z kvítků se totiž uvolňuje vlhkost a cukr kolem nic tvrdne, je tedy třeba s celou hmotou každý den trošku zahýbat a protřást jí. Stačí pouhé tři dny a květy můžeme ze směsi vyndat úplně a cukr nasypat do neprodyšné skleničky.

Tento cukr pak můžeme použít třeba na posypání jednoduchých palačinek nebo sněhových pusinek, na dorty nebo štrúdly. Všude tam, kde chceme, aby vyniklo nejen jemné dochucení cukrem, ale i ta krásná vůně podobná louce plné fialek.

TIP: S množství květů to do sklenice nepřehánějte. Budete pravděpodobně velmi překvapeni, jak obrovská síla a vůně z květů vzejde!

Fialková voda pro obličej a fialková vodka pro radost

fialkaVýroba domácí kosmetiky pro rychlé spotřebování zažívá v poslední době nebývalý rozmach. A právě fialková voda se může stát výborným prostředkem pro regeneraci a vyčištění pleti. Violkový výluh dobře hojí podrážděnou pleť a pleť s drobnými boláčkami, rankami nebo vyrážkou.  Do čisté převařené vody vložíme několik kvítků z violky vonné a je hotovo!  Necháme 24 hodin vyluhovat. V lednici pak taková malá sklenička s pleťovou vodou vydrží klidně týden.

Přitvrdíme a použijeme také vodku nebo líh z lékárny.  Tam už nemusíme kvítky šetřit a do sklenice hezky napěchujeme voňavé květy a zalijeme kvalitním alkoholem nebo lékárenským lihem. Necháme 1-2 týdny vyluhovat a potom přecedíme do čisté lahve nebo skleničky. Vznikne tak skvělá esence, kterou můžeme použít do pečení dezertů, ochucování máslových nebo pěnových krémů.   Lahodné je pak snoubení fialkové vůně a šlehačkových krémů.

Uplatní se také jako léčivá tinktura na desinfikování a hojení ran.

A pokračujeme dál:

fialkaListy violky vonné se dobře uplatní jako vitamínová bomba do salátů, smoothie nebo do jarních polévek.

Z květů můžete svařením s cukrem také udělat výborný sirup proti kašli nebo violkový med.

POZOR: Přípravky z violky vonné (především se to týká čajů z oddenků nebo většího množství květů) se může vyskytnout lehká nevolnost jako důsledek předávkování.

S violkou prostě jako s kořením – jemně a lehce. Voňavě!

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Pro 2018>>
PÚSČPSN
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist