Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Exotická sapodilla (Zapota obecná)

Zář 1722 Autor: Redakce

V dnešní době již naštěstí není problém na pultech obchodů zakoupit téměř cokoliv a ani exotické ovoce již nebývá výjimkou. Některé druhy je sice stále poměrně těžké sehnat, ale postupem času se k nám dostávají téměř všechny, i když musí absolvovat poměrně dlouhou cestu. Dalším skvělým příkladem takovéto exotiky je ovoce s názvem Sapodilla. Chuť je příjemná, jemná a může nám připomínat zkaramelizované hrušky.

zapota

Odkud sapodilla pochází?

Toto ovoce se původně vyskytovalo hlavně na Yucatanu a v částech jižního Mexika. Jde o stálezelený strom, který se v otevřeném prostranství může dorůst až do 18 metrů, to ale rozhodně není jeho maximální výška, protože v případě, že roste v lese, může se zde dorůst klidně až do výšky kolem 30 metrů. Jeho růst je sice celkem pomalý, zato ale velice statný. Jeho květy jsou poměrně drobné a svým tvarem nám napohled mohou připomínat zvon.

Jak sapodilla vypadá?

Pokud ani nevíte, jak toto ovoce vypadá, nedivíme se vám. Na pultech běžných obchodů se totiž objevuje jen zřídka, může tak pro vás být velkou neznámou. Plody mají oválný tvar a velké bývají kolem 10 centimetrů. Barva dužiny se většinou pohybuje v různých odstínech hnědé a po změknutí je velice šťavnatá. Svou vůní i chutí může velmi blízce připomínat nám známé hrušky. V některých plodech se semena nevyskytují, ale většinou se s nimi setkáte. Dužina jich obvykle obsahuje 3 – 12 a vždy jdou velmi snadno odstranit. Semena nepatří mezi přímo jedovatá, ale v případě, že jich sníte 6 a více mohou vám přivodit velké bolesti břicha a případně i zvracení.

zapota

Nejlepší způsob konzumace

Toto ovoce konzumujeme tak, že nejprve odstraníme slupku a poté si již můžeme pochutnávat. Sapodilla se nejčastěji konzumuje syrová a skvěle chutná pokud jí před konzumací pořádně vychladíme. Slibujeme vám, že tímto způsobem si na tomto ovoci zaručeně pochutnáte. To ale samozřejmě není vše. Ze sapodilly můžeme udělat také výbornou dezertní omáčku. V Indonésii se tyto plody zase nejčastěji upravují smažením. Z těchto plodů bylo dokonce také vyrobeno skvělé a velmi kvalitní víno. Jde zkrátka o ovoce, které se dá využít všemi možnými způsoby.

Jak plody skladovat

Správné skladování ovoce je velmi důležité a proto rozhodně není dobré jej podceňovat. V případě, že koupíte správě zralé plody, můžete je bez obav ponechat několik dnů v lednici, kde mohou přečkat dokonce až 6 týdnů. Nemusíte se tedy obávat ovoce koupit i do zásoby, vydrží totiž poměrně dlouho.

Pěstování sapodilly

Rostlinu můžeme pěstovat ze semen plodů. Pro tyto účely se nejvíce hodí ty největší plody, které v sobě ukrývají pouze jedno semeno. Sapodilla dokáže vyklíčit velice rychle, ale růst se pak znatelně zpomalí a rostlina může začít plodit klidně až po 8 letech. Pokud se tedy pro pěstování této tropické rostliny rozhodnete, určitě budete potřebovat velkou dávku trpělivosti, která přináší růže. V tomto případě tedy spíše sapodillu. Nejlépe uděláte, pokud sazenice umístíte do nádoby, kterou umístíme na slunné místo a budeme poskytovat velkou zálivku. Rozhodně nesmíme zapomínat ani na hnojení rostliny. V případě, že se rozhodnete pro pěstování tohoto stromu, počítejte s tím, že plodů se dočkáte až za dlouhou dobu, jinak půjde o rostlinu poměrně nenáročnou, které se hned stane ozdobou.

zapota

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Říj 2020>>
PÚSČPSN
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist