Dýně
Dýně se stejně jako cuketa vrací na naše zahrádky. Jde o tykvovitou zeleninu mnoha tváří od obřích Cucurbita maxima až po malinké vhodné na okrasu. Malé dýně se dají dobře usušit, zalakovat a vydrží vám jako ozdoba celou zimu. Dýně vhodné pro konzumování jsou plné vody, důležitých minerálů i vitamínů.
Dýně jsou původem z Jižní Ameriky, a proto je nutné si je předpěstovat. Sazenice také můžete zakoupit, pak ale nidky nebudete míst jistotu, co z ní vyroste. Také nabídka semen je mnohem pestřejší než nabídka sazenic. Pokud uvažujeme, že z jedné rostlinky okrasných dýní dostanete asi 10 dýniček, pak se investice 15ti Kč do semínek zcela určitě vyplatí.
Pěstování dýní
Dýně si podobně jako cukety, papriky či rajčata předpěstujeme ze semen a na záhon vysazujeme až na konci května. Odborníci doporučují semena dýní nakoupit každý rok.
Pokud jste se rozhodli vypěstovat si semínka vlastní, dýně musí být dokonale zralá a v jejím okolí by se neměl vyskytovat žádný jiný druh. Semínka vysejeme cca v polovině března. Pak už stačí jen pravidelná zálivka, přihnojení a případně také odstraňování plevele kolem rostlinek. Při výsadbě dopřejte mladým rostlinkám kvalitní humózní substrát a také dostatek prostoru (alespoň 1×1 m). Až se začnou tvořit malé dýně, dejte pod ně například tácek, aby nebyly ve vlhku. Tím zabráníte průchodu hub a jiných nemocí.
Sklizeň dýní
Stejně sklízíme dýně okrasné i na jídlo. Vždy dýně odřezáváme ostrým nožem tak, aby dýni zůstala stopka o délce asi 5 cm. Dýně se snažíme nechat na záhonu co nejdéle. Musíme je ale sklidit před prvními přízemními mrazíky. Dýně určené ke konzumaci uskladníme do chladnějšího sklepa tak, aby se vzájemně nedotýkali. Pokud není dýně nijak porušená, vydrží nám takto uskladněná až 3 měsíce. Okrasné dýně sušíme na suchém teplém místě, nejlépe u topení.
Recepty z dýní
Dýni vydlabeme nejlépe lžičkou. Semínka necháme usušit a po opražení je konzumujeme. Jsou velmi zdravá a dobrá. Zbylou tuhou dužinu můžeme využít snad na 1000 způsobů. Velmi oblíbené jsou koláče, polévky, ale nestárnoucí klasikou je dýňový kompot. Přesný postup přípravy pokrmů z dýní naleznete v sekci Vaření.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.