Domácí tortelliny s náplní
Na domácí těstoviny nic nemá. Pokud si navíc dáte tu práci a přichystáte rodině domácí tortelliny, budete za opravdovou hvězdu. Tortelliny k nám přišly z Itálie, kde jsou tyto plněné vaječné těstoviny doslova věhlasné. Můžete si je koupit jako polotovar, který jen uvaříte ve slané vodě, nebo si nachystejte domácí těsto na tortelliny a domácí náplň. Nejen v náplni se mohou tyto těstoviny lišit, ale také ve tvaru, který z nich vytvoříte. Klasikou jsou kroužky, zejména pro začátečníky ale doporučujeme nachystat čtyřhrannou variantu. Čas, který přípravě věnujete, bude zcela jistě po zásluze odměněn.
Na domácí tortelliny budete potřebovat
400 g hladké mouky, 4 střední vejce, trochu soli, 2 lžíce olivového oleje
Ze všech surovin uhněteme poměrně tuhé těsto, které necháme v igelitovém sáčku, nebo potravinářské folii. Velmi se osvědčilo také nechat těsto odležet v navlhčené utěrce. V podstatě jde použít jakékoliv odzkoušené těsto na těstoviny. Těsto následně rozválíme na šířku1 až 2 mm nebo použijeme speciální strojek na válení. Těsto nakrájíme na čtverce asi 4 x 4 cm a plníme náplněmi de vlastní inspirace. Čtverce potřeme po okrajích vodou, přitiskneme k sobě a ještě jednou přeložíme a vaříme v osolené vody 2-5 minut (podle velikosti). Opravdoví odborníci vykrajují z těsta kolečka, která se do klasického tvaru tortellin balí lépe.
Náplně do tortellin
Náplň do tortellin z nivy
1 menší cibule
3 lžíce ořechů
100 g nivy nebo jiného sýru s modrou plísní
Na másle necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibulku nebo šalotku. Přidáme nahrubo nasekané vlašské ořechy nebo nesolené pistácie. Asi po 2-3 minutách přidáme rozmělněnou nivu, kterou necháme rozpustit. Dochutíme bílým pepřem nebo čerstvými bylinkami. Velmi se hodí tymián a šalvěj. Po vychladnutí směsí plníme tortelliny, postačí asi ½ čajové lžičky. Pokud vám náplň přebyla, můžete zbytek rozředit smetanou a omáčkou ještě plněné tortelliny polijete.
Masová náplň do tortellin
35 dkg masa, olej na smažení, 35g strouhaného eidamu, 1 vejce, 1 žloutek, muškátový oříšek, sůl, pepř
Maso dle vlastního výběru nakrájíme na malé kostičky. Použít můžete maso drůbeží, ale klidně i libové vepřové. Vychladlé opečené maso rozmělníme tyčovým mixérem, přidáme sýr a vejce. Směs dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.