Domácí rozvar na sushi rýži
Samozřejmě můžete koupit hotový sushi ocet, ten je ale pro český jazýček poněkud příliš kyselý a samozřejmě také drahý. Není nic jednoduššího, než si podle jednoduchého návodu připravit rozvar na sushi rýži po vlastní ose. Na jeden kg uvařené rýže je třeba cca 1 dcl rozvaru (jen přibližné množství – je nutné řídit se vlastní chutí).
Uvedené množství vystačí na dochucení zhruba 300 g neuvařené rýže. Pokud vaříte rýže méně, zbytek ochuceného octa na sushi můžete klidně skladovat pár měsíců v chladničce, případně jej využít jako zálivku na salát nebo součást různých dresingů.
Budete potřebovat:
- 60 ml rýžového octa
- 10 ml SAKE (není nezbytně nutné)
- 10 g soli
- 60 gr cukru
- 1/4 limetky (pouze šťáva)
Postup: Nálev zahříváme, dokud se vše nerozpustí. Pak jím dochutíme asi 20 min odstátou rýži. Určitě ho nenalijte na rýži všechen najednou na a už vůbec ne na jedno místo. Hotový rozvar nalívejte rovnoměrně do ještě horké rýže a jemně ho s ní vmíchejte (nemícháme silou, rýže by ve výsledku neměla být kašovitá), ochutnejte a v případě potřeby dochuťte zbytkem octového rozvaru.
Recept na domácí nakládaný zázvor najdete ZDE.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.