Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Domácí nutella

domaci nutellaNutella, lahodný lískooříškový krém, který si získal srdce ne jednoho mlsala. I já jsem se nechala touto vynikající chutí zlákat, a ač nejsem zrovna velkým příznivcem čokolády, ráda si pochutnám na chutném krému plném oříšků a čokolády. Vzpomínám si, jaký boom tato pochoutka způsobila, když se na počátku devadesátých let dostala na český trh a ani se tomu nedivím, její chuť je opravdu nezaměnitelná a jen málo co ji dokáže nahradit.

Když na podzim začaly z ořešáků padat hromady ořechů, v rámci podzimního úklidu jsem je všechny sesbírala. Tehdy to bylo s myšlenkou, že se mi budou hodit do těst na vánoční cukroví. Ořechů však bylo tolik, že jsem je ani o vánocích všechny nezdělala. Co tedy s nimi? Původně jsem si říkala, že je prostě jen naloupu a oni se postupně snědí. Jenže pak jsem v jednom časopise narazila na recept, který mě velmi zaujal. Byl to recept na domácí nutellu. Heuréka, řekla jsem si. Jelikož můj manžel vůbec nejí ovoce, nemá ho rád, nutela byla skvělou alternativou, jak vyrobit pochutinu, kterou mohu místo ovoce použít snad na vše. Recept jsem si opsala a postupně trochu upravila dle vlastních chutí a představ. To, jak domácí nutelu vyrábím já, si můžete přečíst v následujících řádcích.

Na čtyři středně velké sklenky budeme potřebovat:

  • 200 g lískových oříšků bez skořápek,
  • 2 konzervy slazeného kondenzovaného mléka,
  • 400 g mléčné čokolády,
  • 3 kapky vanilkového extraktu,
  • špetka soli.
  • 10 g medu.

Postup přípravy

Vyloupané ořechy nasekáme na menší, stejně velké kousky a poté je necháme na sucho jemně opražit na pánvi. Ještě za horkého stavu je rozmixujeme najemno, nejlépe do práškového stavu. Čím jemnější konzistenci získáte, tím jemnější krém vytvoříte.

liskove orechy

Dále si připravíme horkou lázeň (do hrnce nalijeme trochu vody a do ní položíme o něco menší kastrůlek, ve kterém budeme dále zpracovávat potraviny.) V horké lázni necháme zahřát kondenzované mléko a postupně v něm za stálého míchání rozpustíme čokoládu a med. Poté přikapeme 3 kapky vanilkového extraktu a mícháme, dokud nevznikne hladká hmota. Do hladké hustější hmoty vmícháme oříškový prášek. Nakonec celou hmotu znovu rozmixujeme do hladka, abychom dostali směs, co nejvíce podobnou pravé Nutele. Nelekejte se toho, že je směs dosti tekutá, když ji nalejete do skleniček a necháte do druhého dne odležet, krém hezky ztuhne, tak jak má.

vyroba domaci nutely

Při uchovávání v pokojové teplotě vydrží krém tři týdny. Pokud budete chtít její trvanlivost prodloužit, uchovávejte ji v ledničce, kde ji můžete mít i pár měsíců. Krém je však natolik dobrý, že ho stejně dlouho před mlsnými jazýčky neuchráníte.

Nutella je chutný oříškovo-čokoládový krém, který má velké množství využití. Dá se namazat jak na bílé pečivo, tak na palačinky. Přimíchat do sladkých kaší, nebo jednoduše při pečení vmíchat do nejrůznějších těst na buchtu, bábovku či mufiny. Nutellu má rád každý, jak děti tak dospělí a proto její přípravou potěšíte celou rodinu, ať už to jsou příznivci čokolády nebo ne. Je to skvělý nápad, jak využít na zahradě posbírané ořechy a udělat si radost doma vyrobenou pochutinou, která je nejlepší, když je s láskou dělaná a to potraviny, které si doma vyrobíte, přeci jsou.

domaci nutella

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

2 reakce na Domácí nutella
  • Bibi 9.12.2020 (20:26)

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak dlouho nutella vydrží? Děkuji

  • Essi 26.4.2016 (18:30)

    Dobrý den, jak velké konzervy kondenzovaného mléka používáte? Kolik gramů má každá? Od různých výrobců se gramáže liší… Předem děkuji za odpověď a přeji krásný den!

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist