Domácí ďábelské tousty
Zavařit několik skleniček ďábelské, nebo naopak vůbec nepálivé pomazánky na opečené tousty je čirá radost. Je to nesmírně jednoduché a zároveň inspirující a barevné. Potřebujeme jenom papriky, mrkev cibuli a něco koření či ostatní zeleniny podle chuti. Příprava se podobá přípravě leča, ale musíme být trošku trpělivější při odvařování vody.
- 1 kg paprik
- 1 kg rajčat (lze nahradit rajským protlakem z plechovky)
- 1 kg cibule
- 4 větší mrkve nastrouhané
- 1 palička česneku
- ½ sáčku Deka nebo jiné konzervační pomůcky k zavařování
- 2 dcl oleje nebo sádla
- sůl dle chuti (pozor, DEKO obsahuje sůl!)
- feferonky dle chuti
- 1 hrníček třtinového cukru
- ½ hrnečku octa
Rajčata, papriky a cibuli pokrájíme na menší kousky (nebo ještě lépe pomeleme v masovém mlýnku), přidáme mrkev, dáme do hrnce a pomalu začneme dusit společně s olejem nebo sádlem. Přidáme cukr a ocet.
Do této základní směsi můžeme nyní přidat i koření dle vlastních chutí. Výborné jsou:
S BOBKOVÝM LISTEM
Pomazánka s chutí a vůní bobkového listu je skvělá nejen na opečené pečivo, ale můžete ji potom směle použít i jako ochucovadlo masa před pečením nebo jí potřít pizzu či použít jako základ omáčky na těstoviny.
S KURKUMOU
Lehce ovoněné a intenzivně do oranžova obarvenou směs získáte přidáním kurkumy. Dodá jemnou vůni a chuť a hlavně vypadá fantasticky.
S VEPŘOVÝM MASEM
Bezvadné je přidat do této směsi ještě maso. Buď předem upečené maso natrhané na kousky nebo namleté společně se zeleninou nebo přidat vepřovou konzervu. Tady je ale určitě lepší použít buď velmi kvalitní konzervu nebo domácí zavařené maso. Masové ďábelské tousty potom sterilujeme zhruba o čtvrt hodinu déle.
S LILKEM NEBO CUKETOU
Chceme-li více hmoty, můžeme tuto směs nastavit nastrouhanou cuketou nebo lilkem.
S ROZMARÝNEM A BALZAMIKOVÝM OCTEM
Tak to je skvělá kombinace i v bezmasé formě. Jak rozmarýn, tak i těžký a hutný balzamikový ocet dodá této zeleninové pomazánce plnou chuť podobnou masovým směsím.
Po hodině je hotovo!
V hrnci celou směs pomalu vaříme asi hodinu nebo hodinu a půl podle toho, jak se nám odpařuje voda. Konzistence musí být hustá, vhodná k mazání na pečivo. Je-li hrubá a nemáme-li směs namletou na masovém strojku, můžeme vše částečně rozmixovat ponorným mixérem a opět odpaříme v hrnci na požadovanou hustotu. Hotovo?
V tuto chvíli hrnec odstavíme a směsí plníme horké vysterilizované skleničky. Zavíčkujeme.
Sterilizujeme potom asi 30 minut při 160 °C (tousty s obsahem masa ještě o 15 minut déle).
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.