Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Dokonalá vejce natvrdo

Bře 1331 Autor: Redakce

vejce natvrdoVždy když potřebujeme uvařit dokonalá vejce, tak se to ne a ne podařit. Praskají nebo se v konečném důsledku nedají oloupat, takže o jejich dekorační funkci na domácích chlebíčcích nemůže být vůbec řeč. Jak správně uvařit velikonoční vejce tak, aby byli koledníci nadšení, vám přinášíme právě v dnešním příspěvku.

Základem úspěchu je nechat vejce „odpočinout“ v pokojové teplotě. Vyndáme je tedy před vařením alespoň na 2 hodiny z lednice. Vejce vložíme do studené vody, do které přidáme buď lžíci octa, nebo kávovou lžičku soli. Tyto ingredience by měly zabránit praskání skořápky. Jde o prastarou radu, nám se ale báječně osvědčila. Použijte přiměřeně velký kastrol tak, aby byla všechna vejce zcela potopena.

Vejce natvrdo, hniličko či naměkko?

Nedovařená vejce mohou být zdrojem mnoha nákaz. Naopak pokud je vaříte dlouho, žloutky budou mít nazelenalý okraj a budou vysušené.

  • Vejce naměkko vařte 2–3 minuty
  • vejce nahniličko vařte 5–6 minut
  • Vejce natvrdo vařte 10 minut

vejce na hnilickoKe snídani si zcela jistě dopřejte vejce z ověřeného zdroje, na hniličko, chcete-li na hniličku. Jde o úpravu vajec, kdy je bílek zcela ztuhlý a uvařený a žloutek jen částečně. Je tedy vláčný a moc dobrý. Naopak koledníkům vždy rozdávejte vejce vařená natvrdo, tedy 10 minut od počátku varu.

Ihned poté, co uběhl časový limit vaření vajec, je opatrně slijte a propláchněte ve studené vodě. Klidně do kastrolu napusťte vodu studenou. Rychlé zchlazení pomůže v tom, že půjdou vejce dobře oloupat a navíc zastavíte proces vaření přesně v tom okamžiku, aby byla vejce vařená, ale žloutek zůstal bez tmavého okraje.  

Barvení vařených vajec na Velikonoce

barveni varenych vajecPo úplném zchladnutí vajec přejděte k jejich zdobení. Fantazii se meze nekladou. Velmi oblíbená jsou různá zlepšovadla, jako jsou obtisky a košilky. Tím zaujmete nejvíce děti, které vám jistě s přípravou koledy rádi pomohou. Naše čtenářka Danuše nám také prozradila, že vejce barví v genciáně (Genciánová vodička-seženete ji v lékárně).

Paní Danuše nám napsala: Genciána má úžasně fialovou barvu a jelikož se používá k desinfekci dutiny ústní i u kojenců, jde o naprosto neškodné barvivo. Podle ředění získáte různě barevná vejce, od světle fialové až skoro do černa. Po zaschnutí barvy stačí vejce namazat trochou sádla, aby získala lesk. Žádný z koledníků neodolá. Jde sice o poněkud moderní barvení, ale je velmi rychlé a výsledek je vždy zaručen, na rozdíl od barvení vajec ve slupkách cibule a podobně.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Jedna reakce na Dokonalá vejce natvrdo
  • Radek 16.2.2015 (13:03)

    je na to i nová technika, která je vtipně vymyšlena jako dárek. Hudební vaječná minutka BeepEgg s rock, disko či klasickou melodií od Mozarta potěší a opravdu přesně uvaří. A´t chutná R.

Kategorie
<<Srp 2019>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist