Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Čtyři zajímavosti o zrození dobrého vína

Led 1727 Autor: Monika Harcarikova

Za každou lahví vína, kterou otevřete, stojí spousta práce. Pro vinaře to je větší, než malé množství momentů, kdy mohou kvalitu a chuť vína ovlivnit. Zeptali jsme se proto za vás ředitele moravského vinařství Habánské sklepy Josefa Svobody na zajímavosti spojené právě s výrobou tohoto nápoje králů. Na kvalitu vína má vliv obrovské množství faktorů, počínaje místem, kde roste réva, přes počasí v daném roce a konče tím, jak jsou hrozny zpracovány. „Prvním předpokladem dobrého vína je vinohrad na slunném a teplém místě,“ začíná putování za výrobou vína Josef Svoboda.

habanske sklepy

  1. Zrání a sklizeň: rozhoduje počasí, ale i čas

Svou roli ve výrobě vína hraje kvalita půdy, počasí daného roku, i orientace svahu na tu kterou světovou stranu. Obecně platí, že hrozny potřebují zrát v průměrných teplotách alespoň 19 stupňů, slunce pak zaručuje dostatek cukru, tedy plnější chuť. „Některé odrůdy se sklízejí třeba až na konci října, aby hrozny měly čas dozrát. Rané odrůdy révy lze naopak lisovat z hroznů sklizených už třeba v srpnu,“ vysvětluje ředitel Habánských sklepů. Ne nadarmo vinaři říkají, že dobré víno se nedělá ve sklepě, ale na vinici. Termín sběru tedy závisí i na záměru vinaře.

  1. Zpracování hroznů začíná

Po sklizni je třeba oddělit od bobulí třapiny a rmut vylisovat. Nesmí se však rozemlít vinné pecičky, aby mošt nebyl hořký. Zato obsahuje slupky, které vínu dodávají třísloviny a v případě červeného vína i barviva. Vinnou šťávu pak vinaři odkalí, přidají kvasinky a nechají jej zkvasit. To jsme ale pořád v půli cesty!

hrozny zpracovani

  1. Kvasíme, čiříme, filtrujeme

Speciálně vyšlechtěné nebo přírodní kvasinky ve víně mění cukry na alkohol a oxid uhličitý. Při kvašení musí vinař samozřejmě pravidelně kontrolovat a ochutnávat. „Rozhoduje se o tom, zda vznikne víno s vyšším obsahem zbytkového cukru, nebo víno prokvašené do sucha a jaký obsah alkoholu bude ve výsledném produktu,“ vysvětluje Josef Svoboda. Po ukončení fermentace dochází k tak zvanému školení vína. Jde mimo jiné o čiření, tedy stlačování nečistot nacházejících se ve víně ke dnu a filtraci, která zbavuje víno pevných částic.

  1. Víno míří na váš stůl…

Víno už má za sebou od počátku dlouhou cestu. Vinaři sklidili zralé hrozny, zpracovali je, nechali zkvasit a víno doškolili. Nakonec jej plní do lahví, zátkují a posílají na váš stůl. A i vy pak můžete být pyšní na to, jak dobří vinaři na Moravě jsou.

Ochutnejte skvělá bílá vína z jižní Moravy

jizni morava

Víno Mikulov Sommelier Club Pálava 2015 pozdní sběr

Harmonické víno vyšší zlaté barvy s jemně kořenitou vůní a květinovými tóny má pěknou, čistou a ovocně kořenitou chuť. Toto suché bílé víno ladí s pokrmy asijské kuchyně, nepříliš sladkými dezerty či pikantními úpravami vepřového i drůbežího masa. Vínu se dostalo ocenění zlatých medailí na Oenoforu 2016 a v 2. kole Prague Wine Trophy 2016. V Mikulově vinaři spojují zkušenosti převzaté od svých dávných předchůdců spolu s moderními technologiemi, které využívají k zvyšování kvality vín, jež pak mají exkluzivní chuť.

www.osobnivinoteka.cz | Orientační cena: 155 Kč

Habánské sklepy Chardonnay

habanske vinoPro toto znamenité Chardonnay z Habánských sklepů je charakteristická vůně s tóny oříšků a citrusových plodů. Je typické svou plnou a jemně kořenitou chutí, která ladí s plody moře, uzenými rybami, masem na rožni nebo steaky. Víno je výtečné i k měkkým sýrům. V Habánských sklepech jsou při výrobě používány jen ty nejkvalitnější hrozny a vysoký podíl ruční práce, který zajišťuje šetrný individuální přístup.

www.osobnivinoteka.cz | Orientační cena: 94 Kč

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Srp 2020>>
PÚSČPSN
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist