Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Co s přerostlou cuketou?

Srp 1611 Autor: Redakce

Už i u nás jsme snad konečně pochopili, že čím větší občas neznamená, že tím lepší. A u tykví typu cuket to platí dvojnásob. Nejen, že velké cukety obsahují mnohem více vody, což je u smažení, ale i pečení a grilování nežádoucí, ale navíc si přiděláváte práci s odstraňováním semínek. Některým receptům ale přerostlá cuketa vůbec nevadí. Jedním z nich jsou cuketové bramboráky, na které recept najdete ZDE. Bezkonkurenční je ale také pomazánka na topinky, která uchvátí i zapřísáhlé milovníky masa. Pomazánku ale samozřejmě využijete i na těstoviny, do rizota, jako zeleninový dip k masům a podobně.

pomazanka z cukety

Budete potřebovat

  • 2 velké cukety (asi 1,5 kg po očištění)
  • 6 větších cibulí
  • 3 větší červené papriky
  • 3 větší rajčata
  • 1 chilli paprička
  • 6 stroužků česneku
  • 6 bobkových listů
  • 6 lžic sojové omáčky
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • kečup, sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
  • olej na smažení

Postup:

Cukety oloupeme a zbavíme jader. Cibuli a česnek oloupeme, papriku zbavíme jadérek. Pokud chcete, můžete rajčata zbavit slupky. Cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na oleji ve větším nepřilnavém hrnci. Když zesklovatí, přidáme na plátky nakrájený česnek a chvíli restujeme. V mixéru rozmixujeme zeleninu a přidáme k cibuli a česneku. Přidáme bobkový list. Dusíme asi 30 min. Pokud chceme tužší konzistenci, můžeme na posledních 10 minut odklopit. Dochutíme solí (asi 3 lžičky), pepřem (asi ½ lžičky), sojovou omáčkou a kečupem. Když je chuť dokonalá, plníme směs do menších skleniček. Sterilujeme nejlépe v myčce na nádobí na 70 stupňů nebo v zavařovacím hrnci klasicky asi 20 min na 80 stupňů.

Náš tip:

Nemáte papriky ani pálivou papričku? Nevadí! Místo klasické papriky použijte lžíci mleté sladké a malou lžičku nebo podle chuti pálivé.

pomazanka z cukety

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist