Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Chřest-co jste možná nevěděli

Úno 1521 Autor: Redakce
Stanislava Mele

Stanislava Mele

Odpovídá: Stanislava Mele, manažerka nákupu kategorie ovoce a zelenina společnosti Tesco

Je u českých zákazníků chřest oblíbený?

Poslední roky pozorujeme, že prodeje chřestu se rok od roku zvyšují. Jakmile se objeví první jarní paprsky, chřestová sezona pomalu začíná a s ní i příprava oblíbených receptů. V obchodech Tesco trvá sezona českého chřestu zpravidla od dubna do poloviny května.  

Odkud chřest pochází?

Původně pochází chřest z Orientu, kde byly nalezeny nástěnné malby vyobrazující jeho pěstování. Do Evropy se chřest dostal přes Holandsko na začátku 19. století, odkud se následně rychle rozšířil.

chrest bilyJaké jsou druhy chřestu?

Nejznámějšími druhy jsou chřest bílý a zelený. Prodává se ale i chřest fialový a další barevné kombinace. Bílý chřest má silnější stonky a jemnou chuť. Častěji je využíván v teplé kuchyni. Oproti tomu zelený chřest má stonky tenčí, jeho chuť je více nahořklá a intenzivní.

Co by měli zákazníci při výběru chřestu v obchodě sledovat?

Při nákupu chřestu by měli zákazníci věnovat pozornost především jeho čerstvosti. Chřest, který byl sklizen v relativně krátké době, poznáte jednoduše: po zatlačení nehtem na řeznou plochu vytéká z řezu tekutina. Čerstvý chřest zároveň nelze ohnout. Pečlivě si také prohlédněte stonky, které by měly vypadat svěže, a špičky výhonků. Ty by měly být uzavřené, nikdy ne rozvinuté. Při nákupu si ke chřestu přivoňte. Měl by mít jemnou charakteristickou chuť.

Jak chřest upravovat?

chrest s masemBílý chřest před úpravou omyjeme a celý ho oloupeme, ideálně pomocí škrabky na brambory. Zelený chřest stačí omýt a odříznout zdřevnatělé spodní konce výhonků. Pokud chceme chřest vařit, doporučuje se vodu lehce osolit a vařit stonky svázané k sobě. Snadněji se nám tak bude vytahovat z vody, aniž bychom ho polámali. Bílý chřest vaříme asi 12 minut, zelenému postačí 10 minut.

Způsobů, jak chřest v kuchyni připravovat, je mnoho. Populární jsou například krémové polévky, zapečený chřest, slané koláče, chřest podušený nebo grilovaný jako příloha, výborný je ale také syrový.

chrestJaké je doporučené skladování chřestu?

Obecně platí, že dobrý chřest je jen zcela čerstvý chřest. Pokud chřest nespotřebujete hned po zakoupení, mějte na paměti, že byste jej měli skladovat v chladnu, vlhku a tmě. Na světle může bílý chřest začít fialovět.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Jedna reakce na Chřest-co jste možná nevěděli
  • Dr.Ahmad Takche 15.2.2020 (12:33)

    Dobry den
    Chci se vas zeptat je- li mozne delat nejakou omacku s chrestem a masem jako obed?!
    Dekuji vam

Kategorie
<<Srp 2022>>
PÚSČPSN
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist