Internetový hobby magazín

Menu

Zahrada

Nejnovější články

Česnek medvědí

Dub 1229 Autor: Redakce

medvedi cesnekMedvědí česnek (Allium ursinum L.) je, jak již název napovídá, z rodiny česnekovitých. Podle česneku má také chuť, ale není tak agresivní, a proto je vyhledáván zejména lidmi, kteří česnek nesnesou. Hodí se jako bylinka do teplé i studené kuchyně.

Česnek medvědí roste většinou ve volné přírodě a dorůstá výšky až 40 cm, ale jeho listy můžete koupit i v lepších supermarketech. Krom kopinatých zelených listů se mohou sklízet i podlouhlé šupinaté podzemní cibule. Celá rostlina je léčivá, pomáhá proti depresivním a zavodňování. Jedná se o přírodní antibiotikum a odborníci ho doporučují jako přírodní mírné projímadlo pro lidi, kteří trpí zácpami.

Rostlina sama o sobě vyžaduje podzolové, slabě kyselé půdy a přistínění, proto medvědí česnek najdete především v lesích. Pokud si ho chcete pěstovat na zahrádce, vybírejte stanoviště pod stromy. Medvědí česnek vám krom služby léčivé bylinky udělá i službu dekorace pod vzrostlejšími stromy. Krom listů se totiž můžete těšit i z jemných bílých květů.

Použití medvědího česneku

Tuto bylinku využijete všude tam, kam byste za normálních okolností dali klasický stroužek česneku. Velmi dobré je ochutit jím olivový olej. Stačí několik listů naložit do kvalitního panenského olivového oleje a nechat alespoň týden v lednici odstát.

Lity sklízíme před tím, než se objeví první květy. Listy opereme, necháme oschnout a nakrájíme na nudličky a v krabičce zamrazíme. Následně lze použít na chleba s máslem, sádlem nebo do pomazánek. Chutný je, i pokud ho před koncem vaření přidat do vývaru.

Co se tinktury z medvědího česneku týče, listy nacpěte do zavařovací skleničky a zalijte 60% alkoholem. Někdo používá i kvalitnější vodku. Skleničku umístěte do pokojové teploty a po čtrnácti dnech přelijete přes pláténko. Tinkturu lze užívat po několika kapkách denně během celého roku nebo alespoň v jarním období, kdy se potřebujeme vyvarovat depresím z nedostatku slunečního svitu a vitamínů v čerstvé zelenině.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Pro 2018>>
PÚSČPSN
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist