Brokolice se žampiony a divokou rýží
Jedním z našich nejoblíbenějších živých jídel, tedy tepelně neupravovaným jídlem rostlinného původu, je brokolice se žampiony a divokou rýží, kterou často a rádi nahrazujeme namočenou pohankou.
Živá strava je způsob, jak si vychutnat jídla v podobě, jak je vymyslela příroda s tím, že se tepelnou úpravou nevytrácí živiny a nutriční látky z jídla, ale vše zůstává v jídle a při jeho konzumaci můžete s těchto látek získat co nejvíce. Po živém jídle nedochází k typické únavě jídlem, kdy máme chuť si spíše jít lehnout, než abychom se cítili vitální a plní energie. A to je to, co nás na živé stravě nejvíce nadchlo. Po naší první zkušenosti s ní jsme se po tří-chodovém jídle téměř vznášeli.
Zajímavé je, že díky použití kombinace spekter chutí pro omáčku k tomuto jídlu, budete mít pocit, že jíte jídlo vařené. Jde z něj takové zvláštní teplo a už to by mohlo být lákadlem, proč si ho zkusit co nejdříve připravit.
Tento recept je skvělý, protože na něj není třeba tolik speciálních ingrediencí a téměř vše lze sehnat v běžných obchodech kam chodíme nakupovat. Příprava je také super-jednoduchá a tak to máme rádi – obzvláště u živé stravy, kde se často namáčí, klíčí, suší a tak dále.
Divokou rýži je třeba namočit do vody den předem, jinak je ale příprava tohoto jídla jednoduchá a za pár minut budete mít hotovo. Navíc vás i vaše strávníky rozhodně mile překvapí.
Rozkvetlá divoká rýže neklíčí, a proto se proces jejího změkčování a pukání popisuje jako „kvetení“. Nejedná se vlastně ani o rýži, ale o semínka mokřínové trávy, která roste v Severní Americe. Technicky vzato není syrová, ale používá se k přípravě syrových pokrmů, protože je velmi výživná a vydatná. Má úžasnou oříškovou příchuť. Je ideální surovinou pro nováčky syrové stravy. Neobsahuje lepek, ale zato hodně proteinů. Cena divoké rýže se pohybuje okolo 250 Kč za ½ kg. V případě, že vám někdo prodává divokou rýži výrazně levnější, tak to se vší pravděpodobností není divoká rýže. Sušená vypadá spíše jako klacíky než jako zaoblená semínka rýže.
Co potřebujeme k přípravě:
- 6 hrnků (420 g) růžiček brokolice
- 2 hrnky (330 g) rozkvetlé divoké rýže (nebo namočené/naklíčené světlé pohanky)
- 1 hrnek (160 g) cibule, nakrájené na kostičky
- 3 hrnky (210 g) žampionů nakrájených na plátky
- ½ hrnku (120 ml) olivového oleje
- šťáva z ½ většího citronu
- 2 lžíce tekutého medu nebo agávového sirupu
- 2 lisované stroužky česneku
- 1 ½ lžičky soli (pokud možno alpské, keltské, mořské, černé)
- 1 lžička čerstvě mletého pepře
Náš tip: brokolici je možné na 5 vteřin namočit do horké vody – získá tak krásně zelenou barvu a dětem půjde lépe rozkousat.
V případě, že se rozhodnete pro divokou rýži, zde je proces jejího kvetení:
- Do sklenice o objemu 1 litr nasypte asi ¾ hrnku (120 g) divoké rýže a zalijte až po okraj sklenice.
- Nechte v pokojové teplotě nebo teplotě o něco vyšší – až do 42ºC asi 12-24 hodin. V procesu uvidíte, jak rýže kvete a otevírá se.
- Rýži sceďte a dobře propláchněte.
Příprava:
V misce zamícháme olivový olej, citrónovou šťávu, med, česnek, sůl a pepř. Ochutnejte a uvidíte, že vás tato kombinace nadchne a je možné ji použít třeba i do různých salátů. Tajemství je v mísení různých spekter chutí, které jsou většinou zárukou úspěchu u našich chuťových buněk.
Ve velké míse promícháme brokolici, divokou rýži/pohanku, žampiony a cibuli s připravenou zálivkou. Můžeme ihned podávat. Pokud necháte jídlo 1-2 hodiny uležet v pokojové teplotě, budete mít pocit, že je jídlo tepelně upravené. Možno skladovat v ledničce až 3 dny. To se nám tedy nikdy nestalo.
Nutriční poznámka: Brokolice je skvělým zdrojem vitamínu C, vápníku, vlákniny a proteinů. Zbytky stonků můžete odšťavnit nebo nastrouhat do salátů.
Tak přeji dobrou chuť a budu rád za zpětnou vazbu až toto neobvyklé jídlo vyzkoušíte. Je dost možné, že se z něj stane stálice na vašem domácím menu, která nejenom chuťově překvapí, ale svým složením a přípravou bude zocelovat zdraví celé vaší rodiny.
Obrovskou výhodou živých jídel je, že můžete se s rodinou po něm vydat třeba na výlet nebo dělat aktivity, kde je třeba energie.
Foto: Matt Wignall
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.