Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Asi se budete divit, co jedí Češi nejčastěji k obědu…

Dub 1613 Autor: Redakce

veprovy steak…nemohli jsme jinak, než uveřejnit průzkum internetového portálu MenuČesko.cz, který pravidelně přináší ucelený přehled denních menu šesti největších českých měst.

Kuřecí nebo vepřový steak, guláš nebo bramborové knedlíky se zelím. Do první trojky nejčastěji nabízených obědů v restauracích se ale v Brně probojoval i zeleninový salát nebo losos. To v pražských jídelníčcích najdeme spíše českou klasiku. Vyplývá to z průzkumu společnosti MenuCesko.cz, který v uplynulých měsících zmapoval nejčastěji nabízená jídla v pražských a brněnských restauracích.

Jiné město, jiná nabídka

obedy tabulka

Z ankety, které se zúčastnilo více než 690 restaurací v Praze a Brně, vyplývá, že na čelním místě žebříčku se v obou městech umístil steak, liší se však v druhu masa. V pražských restauracích se nejčastěji setkáme s kuřecím, v těch brněnských častěji s vepřovým. Na dalších příčkách se ale nabídky restauratérů rozcházejí. Zatímco v Praze tak často najdete hned za masem bramborové knedlíky se zelím nebo guláš, v Brně vsázejí na zdravější nabídku a na jídelníčcích se proto objevuje zeleninový salát nebo losos. A rozdíly jsou vidět i na nabídce příloh. I přesto, že nejčastějším doplňkem hlavního jídla jsou v obou městech brambory, v Brně je u restauratérů oblíbená také rýže, kdežto Pražáci dostanou častěji knedlíky. U polévek stále vede česká klasika, hovězí vývar, následovaný v Praze kulajdou a v Brně rajčatovou polévkou.

jidlo salat„Je zajímavé, jak se za posledních několik let proměnily obědové menu v brněnských restauracích,“ říká Michael Popov, výkonný ředitel portálu MenuCesko.cz. „Dříve byla nabídka v obou městech prakticky shodná, zaměřená na tradiční česká jídla. Současný příklon ke zdravému životnímu stylu se však dříve projevil v Brně, a proto zde na tento trend řada restauratérů zareagovala úpravou svých jídelníčků, kde se stále více objevují saláty a jiná „lehčí“ jídla.“

Exotika pouze výjimečně

Průzkum také ukázal, že se restauratéři ani v jednom městě nepouštějí v rámci obědové nabídky do velkých experimentů. Najdou se však restaurace, kde je možné si i k obědu pochutnat na krevetách, chobotnicích nebo ústřicích. „Dle mého názoru se spousta lidí drží hodně při zemi, co se poledních menu týče. V naší restauraci dáváme prostor hostům, kteří mají chuť na něco neobvyklého, rádi v rámci naší nabídky experimentujeme,“ říká Kanitta Ledinská, PR manažerka pražské restaurace Hostaria.

A ani nejčastěji nabízené dezerty nejsou příliš tradiční – české – zde se naopak projevila dlouholetá obliba italské gastronomie. Díky tomu si v Praze nejčastěji po obědě hosté pochutnají na tiramisu, v Brně pak preferují smetanovou panna cottu.

tiramisu na plechu

 

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Čvn 2021>>
PÚSČPSN
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist