Internetový hobby magazín

obrázek záhlaví

Zahrada

Nejnovější články

Zpracování bylinek

Čer 1320 Autor: Redakce

cerstve bylinkyKdo by si rád neochutil pokrm čerstvými bylinkami. Skoro každá domácnost vlastní malou bylinkovou zahrádku nebo alespoň truhlík za oknem s těmi základními druhy. Ovšem problémem je, že čerstvé bylinky máme pouze malou část roku. Jak tedy zaručit abychom si i v zimě mohli dopřát vynikající chuť například domácí bazalky nebo oregana.

Základem vhodného uschování je jejich správný sběr

Na jaře můžeme sklízet listy mladých rostlin, kořeny nebo první květy. V létě ale kořeny nesbíráme, pouze listy, květy a také plody. Podzim je nejvhodnější pro sklizeň kořenů. Co se týče denní doby platí, že listy nikdy netrháme mokré od rosy, tedy nejlépe odpoledne. Naopak kořeny je nejvhodnější vytrhávat ráno a večer. U květů počkáme na slunce a otrháváme je tak v co největším květu.

Sušení

vavrin listyAsi nejznámější metodou zpracování bylinek je jejich sušení. Ale pozor, některé druhy jsou k sušení méně vhodné, protože ztrácejí své aroma. Takovými jsou například bazalka, meduňka či máta. Nikdy čerstvě natrhané rostliny nesušíme na přímém slunci, ale necháme je postupně uschnout na teplém, stinném a větraném místě.

Mražení

Velice praktickým uskladněním bylin na delší dobu je jejich mražení. K tomuto účelu se nejvíce hodí rostliny se šťavnatými listy jako je pažitka, petržel, máta či bazalka. Výhodné je bylinky mrazit v menších porcích, v mikrotenových sáčcích nebo plastových krabičkách. Skvělým pomocníkem je také tvořítko na led. Do tvořítka vložíme trochu nasekaných bylinek, zalijeme je čistou vodou a necháme zmrazit. Kostky pak můžeme ještě zmrzlé přidávat přímo do pokrmu.

Uchování v oleji

Méně známou metodou je uchování bylinek v oleji. Olej má ale menší konzervační schopnost, proto ho musíme hlídat, jestli se nám už nezkazil. Celé stonky nebo listy vložíme do sklenice s olivovým olejem a necháme asi 14 dní uležet. Pokud chceme prodloužit trvanlivost, tak směs přecedíme a uskladníme pouze olej, který je pak výborný například do salátů.

Nikdy ale při zpracování bylinek nezapomínejte na to, že by neměli přijít do styku s kovovými nástroji. Vyhněte se proto kovovým miskám a nejlépe i nožům. Bylinky je vhodnější sekat keramickým nožem nebo lístky jen natrhat.

bylinky v oleji

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Červenec 2016
púsčpsn
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
události
Spolupracujeme:
Novinky
TOPlist