Internetový hobby magazín

Menu

Články

Nejnovější články

Zdraví prospěšná a nepostradatelná zelenina – aneb není nad český česnek

Kvě 1529 Autor: Redakce

strouzky cesnekuVýrazná chuť, velmi příznivé účinky pro organismus a přesto ho pěstuje jen hrstka obyvatelstva. Ano, řeč je právě o česneku.

V dnešní době je zvykem spíše česnek dovážet ze zemí jako je například Španělsko nebo Čína. Spokojíme se ale s kvalitou dováženého česneku? Většina obyvatelstva preferuje českou kvalitu. Pojďme si tedy říct, jak správně vypěstovat náš vlastní česnek.

Pro začátek

Nejprve musíme obstarat sadbový česnek, který seženeme u českých dodavatelů. Učiňte tak nejpozději koncem léta, kdy je výběr odrůd stále dostačující.

Pěstování česneku je v celku nenáročné. Potřebujete pouze lehkou půdu a záření slunce. Slunce je jednou z pohnutek, která vede k hojné úrodě vašeho česneku.

Dělení česneku:

pestovani cesnekuPaličák –  tento tip se u nás pěstuje nejčastěji, má kulaté květenství tzv. paličku a velké stroužky. Paličák má fialovější zbarvení a v kuchyni se lépe zpracovává. Nevýhodou ale je, že dříve vysychá.

Nepaličák – jeho chuť je velmi výrazná a pěstování je v podstatě jednoduší. V EU je tento česnek nejpoužívanější.

Sázíme

Nejvhodnější období pro zahájení sazby je podzim, kdy teplota nepřesahuje 10 stupňů Celsia. Před zasazením se doporučuje česnek namořit proti škůdcům v prostředku zvaném Sulka. Moření probíhá cca 3hodiny a provádí se zejména proti napadení škůdců – vlnovník, háďátko.

Po namoření česnek ihned sázíme do hloubky zhruba 6 cm. Česnek sázíme do řádků přibližně 6 – 8 cm od sebe. Řádky by měly být cca 30 cm od sebe.

Po výsadbě už stačí česnek pouze zavlažit.  V tuto chvíli už máte hotovo a čekáte do jarních měsíců na Vaši první úrodu.

Sklízíme, sušíme

sklizen cesnekuZrálost česneku poznáme u každé odrůdy jinak. U paličáku je tomu tak, když jim zbývá pouze pár dužnatých listů. V některých případech mohou být i žluté. U nepaličáku je znak uzrálosti nať, která je u poloviny rostlin položena na zemi.

Pozor! Jestliže se česnek po vytažení rozpadá, je bohužel přezrálý.

Svazkování – česnek svážeme dohromady po 10 – 15 kusech a sušíme.

Pro sušení zvolte místnost, která je dobře větratelná, suchá a tmavá.

Zdraví máme jen jedno

Jak už je zmíněno na začátku, česnek je velmi prospěšný pro náš organismus. Obsahuje vitamíny jako je A, B1, B2, C. Látky obsažené v česneku působí proti srážlivosti krve, takže zabraňují vzniku trombózy.  Je výborný i pro regulaci cholesterolu v krvi. Mnoho lidí česnek používá hlavně při nachlazení.

Použití česneku

recept na peceny cesnekČesnek se používá hlavně v zemích s vyhlášenou kuchyní, jedná se o Francii, Čínu a jiné. Nejzdravější je český česnek, který má vyšší množstvím silic, příjemnou a výraznou Chuť.  Požívat se může různě: čerstvý rozetřený se solí, do zelených salátů, do omáček, k zelenině, k masům a k rybám. Největším hitem je však polévka zvaná Česnečka.

Tip na loupání česneku

Přemýšlíte jak si loupání česneku urychlit a hlavně usnadnit? Zde je tip pro Vás. Na nůž můžete klidně zapomenout. Připravte si pouze dvě větší mísy, nebo hrnce o stejném průměru. Palici česneku si rozdělte na stroužky a vložte do mísy. V druhé řadě překryjte mísu s česnekem druhou mísou a důkladně třepejte.  Stačí pár vteřin a česnek je dokonale oloupaný.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

 
<<Čvc 2018>>
PÚSČPSN
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Spolupracujeme:
Novinky
TOPlist