Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Vitariánský „kečup“, anebo luxus rajských chutí nejen ke grilování

Kvě 1531 Autor: Renata Petříčková

Vitariáni zavřete oči prosím… Výtečný raw „kečup“ se totiž může podávat naprosto ke všemu. S blížícími se grilovačkami se taková omáčka může na stole dobře snoubit jak s listem salátu nebo čekanky, tak i pro masožravce s dobře propečeným steakem či grilovaným sýrem. Navíc je to recept, který má neuvěřitelně mnoho variant, podle toho, co zrovna máte po ruce a na co máte chuť.

Základem jsou dvojí rajčata – ČERSTVÁ A SUŠENÁ

barevna rajcataSušená rajčata mají zcela specifickou chuť. Většinou je koupíte v bio kvalitě, protože jejich příprava prostě vyžaduje kvalitní a vyzrálá rajčata. Nejde to nijak ošidit. Doma si rozhodně nezkoušejte sušit ta nedozrálá a tvrdá rajčata z obchodu, ale pro domácí pokusy použijte až téměř přezrálá rajčátka z domácí zahrádky. Sladká jako med.

Sušená rajčata v obchodech pochází většinou z jižních zemí, kde se ta nejvyzrálejší a nejlepší rajčata suší tradičním způsobem – na slunci. Trvá to čtyři až deset dnů, v závislosti na velikosti a vyzrálosti rajčat. Po tu dobu pomalu ztrácí vodu, ale zachovávají si většinu zdraví prospěšných látek a vitamínů a zintenzivňuje se jejich chuť. Na kilogram sušených rajčat padne třeba až 15 kilogramů rajčat čerstvých, při sušení ztrácí až 93% své hmotnosti.

susena rajcataRajčata můžeme do receptu použít jak pouze suchá sušená, tak i ta sušená naložená v oleji.

Původní recept je čisté „raw food“.

Živý kečup

100 g sušených rajčat
3 zralá čerstvá rajčata střední velikosti
3 fíky nebo datle
5 lžic olivového nebo sezamového panenského oleje

Koření dle chuti (stroužek česneku, cibulka, rozmarýn, bazalka, tymián, pepř, chilli, zázvor apod)

Sušená rajčata namočíme do vody a necháme asi 5- 6 hodin bobnat. Stanou se měkká a uvnitř krémová. Poté je scedíme, ale scezenou vodu si ještě necháme.  Nakrájíme čerstvá rajčata na kousky, společně se sušenými pak vložíme do mixéru. Přidáme bylinky, trochu vody slité z rajčat a olej a mixujeme do konzistence kečupu nebo omáčky. Můžeme i lehce přisolit, ale není to nutné, protože z celé té dobroty nejvíce vystupuje ta úžasná plná chuť sušených rajčat.

vitarkecupHRANÍ SI S BARVIČKAMI: Máte-li různé odrůdy rajčat, třeba žluté, zkuste si hrát i s odstíny barev. Žlutá čerstvá rajčata a červená sušená vytvoří další na pohled jiné variace.

V lednici vydrží asi 4 dny

Máme-li omáčky více než spotřebujeme, můžeme ji v čistých uzavřených sklenicích skladovat v lednici až čtyři dny.

Lze i zavařit nebo si udělat variace na lečo

nalozena rajcataSušená rajčata mají skutečně velmi intenzivní chuť a stojí za úvahu si jimi třeba „přikořenit“ i klasický vařený a následně zavařovaný kečup. Nebo je přidat do různých zavařovaných zeleninových čatní či směsí na lečo. I tento kečup, který je sice původně z živé stravy, můžeme nakonec úspěšně zavařit ve sklenicích a jeho trvanlivost se několikanásobně zvýší. Na druhou stranu, příprava této omáčky je tak jednoduchá, že se vyplatí si ji raději vždy udělat čerstvou.

Hodí se nejen k syrové zelenině nebo masu, ale také k sýrům nebo na těstoviny.

Tak dobrou chuť k prvním letním grilovačkách společně s vůní a chutí sušených i čerstvých rajčat.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist