Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Velikonoční Jidáše

Bře 1330 Autor: Redakce

Jidáš Iškariotský byl jeden z dvanácti apoštolů. Je ale nechvalně známý tím, že Ježíše zradil. Následně ho ale natolik tížilo svědomí, že se oběsil. Ostatně právě provaz, na kterém se Jidáš oběsil, má symbolizovat i tradiční velikonoční pečivo-Jidáše. Mazanec a beránka koupíte snad i v průměrné večerce. Ovšem na Jidáše na pultech supermarketů, ale ani v dobrých pekárnách, nenarazíte. My vám ale přinášíme osvědčený recept, který zvládne každý. Těsto klidně zadělejte v domácí pekárně.

velikonocni jidasky

Mají se péct na Zelený čtvrtek, tedy v den, kdy Jidáš Ježíše zradil (za třicet stříbrných). Je ale naprosto jasné, že v pracovní den nemáme zrovna čas na přípravu kynutého těsta, které navíc po vykynutí budeme ještě smotávat. Proto je klidně zkuste na Bílou sobotu-díky medu a citronové kůře si krásně provoníte celý byt a tím navodíte Velikonoční atmosféru. Ozvláštněte sváteční stůl různě stočenými Jidáši (kolečka, malé vánočky, pletence, uzly apod.).  S těstem se úžasně pracuje, tak nechte děti, aby si vyrobili různé figurky. Ty sice nemají s tradicí nic moc společného, ale krásně doplní mazanec a velikonočního beránka. Recept na mazanec najdete zde.

Recept na Jidáševelikonocni jidase

500 g hladké mouky
60 g krupicového cukru
300 ml 12% smetany nebo mléka
40 g droždí
2 žloutky
150 g změklého másla
kůra z jednoho bio citronu
2 lžičky citronové šťávy
1 vanilkový cukr
špetka soli
1 vejce na potření
med či rum na potírání

Postup:

Postup se odvíjí od toho, zda použijete domácí pekárnu, nebo zda si těsto připravíme ručně. V domácí pekárně je příprava těsta mnohem jednodušší. Stačí rozpustit máslo v mikrovlnné troubě a v pekárně smíchat všechny tekuté ingredience. Následně přidáte všechny sypké a pekárnu nastavíte na program těsto. Za necelé 2 hodiny budete mít krásně hladké, akorát vykynuté těsto na jidáše.

Pokud zaděláváme ručně, pak si připravíme kvásek (ze lžíce cukru, mouky, droždí a ½ hrnku vlažné smetany). Po vykypění (asi za 15 min) kvásek přidáme ke všem zbylým surovinám a na závěr přidáme vlažnou smetanu (nebo o pokojové teplotě). Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout na teplém místě asi hodinu. Pak těsto propracujeme a necháme ještě chvíli kynout.

testo na jidase

Z vykynutého těsta oddělujte kousky a vyvalujte z nich válečky-provazy. Ty smotávejte do různých tvarů a nechte na plechu s pečícím papírem v teple ještě čtvrt hodiny dovykynout. Pak je potřete rozšlehaným vajíčkem, nechte zaschnout a potřete znova. Budou tak krásně zlatavé. V této fázi je klidně můžete posypat lupínky mandlí, ale i mákem.

jak zamotat jidase

Jidáše pečeme v předehřáté troubě asi 25 minut (elektrická trouba na 180°C, horkovzdušná na 160 °C). Ještě horké jidáše pokapejte medem a podávejte.

jak upect jidase

Darujte pečené Jidáše

Jako se na Velikonoční pondělí dávají koledníkům zdobená vajíčka, tak v době řechtání dostávají koledníci právě Jidáše. Hody hody doprovody dejte vejce malovaný, nedáte-li malovaný dejte aspoň bílý, slepička Vám snese jiný. Tak to zná snad každý. V době řechtání, kdy utichly kostelní zvony (na Zelený čtvrtek odlétají všechny zvony do Říma), jsme mohli krom klasických řehtaček slýchat i téměř zapomenutou básničku:

Ach, ty Jidáši co sto učinil, že jsi svého mistra židům prozradil.
Zato budeš v pekle pykat, s ďáblem Luciferem tam přežívat.
Židi nevěrní jako psi černí kopali jámu Ježíši pánu, aby ho jali-ukřižovali.
Na Velký pátek do hrobu dali, na Bílou sobotu vstal Ježíš z hrobu.

kdy pect jidasejidase

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

2 reakce na Velikonoční Jidáše
  • Emma 8.4.2020 (13:25)

    Není to úplně pravda. Jidáše se pečou na škaredou středu, aby byly na zelený čtvrtek k snídani. Příští rok bás nebodnou vosy, včely a vyhneme se nepříjemnostem….

  • Peťa Švejda 30.3.2013 (10:14)

    Jidáše peču na Zelený čtvrtek již tradičně. Do těsta jsem nedala smetanu ale plnotučné mléko, půlku celozrnné mouky, přidala jsem vanilku. Po upečení je potírám rozpuštěným máslem s troškou rumu.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist