Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Stravovací směr raw

Pro 1608 Autor: Redakce

Velice moderní trend v dnešní formě stravování se nazývá raw. Možná, že jste o něm ještě ani neslyšeli a tak si ho dnes trochu představíme. Jde o alternativní způsob stravování, který je v dnešní době jedním z nejdiskutovanějších a nejaktuálnějším trendem v této oblasti. Základní myšlenkou této stravy je, že tepelně upravená strava významně ztrácí ty nejdůležitější látky.

Co si pod pojmem raw představit?

raw pomazankyPod pojmem raw food rozumíme živou či sirovou stravu. Jde o pokrmy, jejichž maximální tepelná úprava nepřekročila 45°C. Je tedy plná aktivních enzymů, minerálů, vitamínů a kvalitních živin. Dá se tedy říct, že jde o konzumování potravy v její co nejpřirozenější podobě. Mezi další možnosti úpravy potravy patří klíčení, mletí, sušení nebo mražení. V tomto směru stravování se samozřejmě podporuje také konzumace opravdu živých plodin, mezi které patří například ovoce, zelenina či mléko.

Některé odzkoušené recepty najdete ZDE.

Jak to vypadá v našem těle?

raw pohanka s brokoliciVědecky bylo dokázáno, že naše tělo poté, co zkonzumujeme vařenou stravu, začne produkovat nadmíru bílých krvinek. To má za následek vznik nepřirozeného stavu pod pojmenováním leukocytóza. Vzhledem k tomu, že bílé krvinky zajišťují funkci imunitního systému a v naší krvi se objeví až ve chvíli, kdy je naše tělo napadeno cizími látkami, lze tedy říct, že naše tělo vnímá vařenou stravu, jako cizí a nebezpečnou látku. Můžeme tedy říct, že v podstatě každá vařená strava naše tělo vysiluje a namáhá a tím může dojít k postupnému snižování imunity. Díky tomu se z nás postupně stávají lidé s nízkou imunitou a vysokou náchylností k různým alergiím.

Vše má ale klady i zápory

salat rawTo, jaké kladné účinky má tento stravovací směr na naše tělo jsme si již řekli. Ale bohužel nikdy nic nemůže být jen růžové a i zde si musíme dávat pozor na určitá rizika. Pokud se vám tato myšlenka zalíbila, musíte myslet také na to, že raw food musíte přejít postupně a rozhodně ne nikdy ze dne na den. Správně bychom tedy měli průmyslově upravenou stravu vyřazovat postupně a při tom nezapomínat, jaké procesy probíhají ve vašem těle. Myšlenka raw stravy se může zdát opravdu sympatická, myslete ale také na to, že od té doby, co člověk začal využívat oheň, se neuvěřitelně zvětšil objem mozku. Dá se totiž říct, že tepelně upravená strava je mnohem výživnější a také nepochybně pestřejší. Díky tomu, že strava je tepelně upravená, máme mnohem větší možnosti. Můžeme si například bez obav dát maso a potraviny také uchovávat mnohem déle.

Jaký je závěr?

zelenina v kuchyni rawCo tedy lze říct na závěr? Obecně můžeme říct, že striktní dodržování tohoto směru může být v dnešní době velice moderní, ale bohužel ne už stejně tak moc praktické ani moc zdravé. Tento stravovací směr nám může ukázat dobrý směr, ze kterého by si každý z nás mohl vzít alespoň minimální příklad. Zařadit do svého jídelníčku kromě masa a tepelně zpracované stravy i větší podíl čerstvých surovin. Každý z nás by měl konzumovat více ovoce, zeleniny a naopak omezit maso, rychlé občerstvení či sladkosti. Pokud vás tedy tento stravovací směr oslovil na tolik, že jste se ho rozhodli vyzkoušet, určitě směle do toho. Nikdy se však do ničeho nevrhejte po hlavě, ale vždy s rozmyslem.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist