Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Šípková zavařenina

Říj 1429 Autor: Markéta Lorenc Trpišovská

Říjen nabízí poslední krásné dny, které jsou jak dělané na příjemnou podzimní procházku. Pokud se během této procházky párkrát zastavíte u šípkového keře a nasbíráte jeho červené plody, spojíte tak příjemné s užitečným. Není totiž nad to, vyrobit si doma poctivou domácí šípkovou zavařeninu. Možná si říkáte, kdo by se s ní dělal? Ano, máte pravdu, šípková zavařenina je pracná a určitě ji mnohokrát během celého procesu přípravy uštědříte nejedním hanlivým slovem, ale jen co ji ochutnáte, její nevtíravá lahodná chuť vás okouzlí na tolik, že po jejím snězení Vás tato chuť přiměje ji prostě zbožňovat.

Před procesem přípravy je potřeba si ujasnit na co chceme šípek zpracovat. Šípek můžeme zpracovat na čaj, marmeládu nebo zavařeninu, která poslouží jako základ na šípkovou omáčku. Co se týče marmelády i zavařeniny, postup výroby je stejný, mění se pouze poměr přidaného cukru.

sipky na zavareninu

CO BUDEME POTŘEBOVAT:

  • 1 kg očištěných šípků (zbavených stopek a bubáků)
  • 500 g cukru krupice
  • 1 plochá lžička mletého hřebíčku
  • 1 l vody

Při sbírání šípku si dejte pozor na to, aby se keř nenacházel u silnice či rušné cesty. Na takovýchto místech plodiny nikdy nesbíráme, není to zdravé pro náš organismus. Dávejte si také pozor na to, aby plody byly červené a tvrdé, změklé plody by zavařenině nedaly tu správnou chuť.

Možná znáte přípravu šípkové zavařeniny od Vašich babiček, které nejdřív šípek očistily od veškerých peciček a chloupků a teprve potom začaly s jejich vařením. Jak jsem sama poznala, odstraňování peciček je poměrně zdlouhavý proces a já si myslím, že není nutné ho absolvovat. Při vaření s pecičkami se totiž chloupky rozvaří, a pokud chcete mít opravdovou jistotu, že ve směsi žádný chloupek nezůstane, stačí tuto směs přefiltrovat přes plátýnko a chloupky tak odstraníte nadobro.

POSTUP PŘÍPRAVY:

Šípek nejprve zbavíme všech nečistot. Omyjeme ho vodou a poté mu odřízneme bubák a stopku. Rozkrojený plod odkládáme do misky, dokud nebudeme mít dostatečné množství. Teď záleží pouze na vás, zda budete připravovat zavařeninu na šípkovou omáčku nebo raději dáte přednost marmeládě. Pokud jste se rozhodli pro marmeládu, změníme poměr šípku a cukru, v tomto případě si tedy k 1 kg šípku si připravím 1 kg cukru.

sipkova marmelada priprava

Připravené půlky šípku dáme do hrnce a zalijeme je vodou tak, aby byly všechny plody ponořeny. Na 1 kg šípku je potřeba zhruba 1 l vody. Zalitý šípek vaříme 1 hodinu nebo i déle, dokud zcela nezměkne. Když je dostatečně měkký scedíme ho přes cedník a necháme odkapat veškerou šťávu. Aby žádná šťáva nepřišla na zmar, propasírujeme zbylou směs přes velmi jemné sítko, tak aby zbyly pouze suché zbytky. Dobré je například použít sítko na čaj. Abychom směs zbavili veškerých chloupků, přefiltrujeme tekutinu ještě přes jemné plátýnko.   

sipkova zavarenina

Do vylouhované tekutiny přidáme cukr. Přisypeme 1 lžičku mletého hřebíčku a opět dáme vařit. Tentokrát na 30 minut, aby se ve směsi všechny ingredience pěkně promísily. Zhoustlou směs nalijeme do předem umytých sklenic. Zavíčkujeme je a otočíme víčkem dolů. V této pozici necháme zavařeniny zcela vychladnout.

Na závěr zkontrolujeme chladným skleničkám víčka. Musí být dobře zatáhnutá, kdyby tomu tak nebylo, musíme tuto zavařeninu zdělat dříve, protože se bude rychleji kazit. 

Příprava je sice pracná, ale jen co svoji práci ochutnáte, uvidíte, že se k této přípravě budete každý rok vracet. V tomto případě jde totiž náročnost ruku v ruce s kvalitou. Sami poznáte, že není nad to připravit si doma poctivou a s láskou dělanou dobrotu z vlastnoručně nasbíraných plodin.

sipkova zavarenina ve sklenicich

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist