Internetový hobby magazín

Menu

Zahrada

Nejnovější články

Sezóna česnekových výhonků a pacibulek je v plném proudu

Čvn 1808 Autor: Redakce

Pěstování česneku má v našich končinách dlouhou historii. Český česnek má svůj věhlas i ve světě. I lajcký zahrádkář ví, že na podzim může vysadit paličák nebo tzv. nepaličák. Rozdíl v nich je ten, že paličák tvoří koncem května a začátkem června výhon s pacibulkami, které se musí odřezat. Důvod je jednoduchý, aby nebral sílu česnekovým stroužkům v zemi a ty se mohly vyvinout do dostatečné velikosti a zkoncetrovat v sobě spoustu česnekové chuti a aroma. Už dávno se ale odřezané výhonky s pacibulkami nevyhazují. V kuchyni totiž začínají platit za delikatesu na slovo vzatou! Sehnat je můžete na farmářských trzích, pochutnat si na nich ve vyhlášených restauracích nebo si je samozřejmě vypěstovat spolu s česnekem po vlastní ose.

cesnekove vyhonky

Výhonky v kuchyni

Výhonky odřežte od pacibulek (asi 2 cm pod „hlavičkou“). Dobře je proláchněte ve studené vodě, nakrájejte na kousky a nechte jemně orestovat na oříšku másla. Osolte, opepřete a máte nevšední, ale za to originální příkus k masu. My jsme je přihodili ke grilované zelenině a sklidily ohromný úspěch!

grilovana zelenina s cesnekovymi vyhonky

Na kousky nakrájené výhonky jsou perfektní také v hustých zeleninových polévkách, ale klidně je dejte i pod maso nebo do masové rolády. A že jich máte tolik, že je nestihnete zpracovat? Nezoufejte! Dají se totiž zavařovat, ale také mrazit.

vyhonky cesneku recept

Jak na mražení a zavařování česnekových výhonků

Výhonky nakrájejte na cca 3 cm kousky (chce to trochu grif, česnekové žížaly jsou jako živé!), vhoďte do vroucí vody a asi po minutě vaření vyjměte sítkem a přeneste do ledové lázně. Blanšírování pomůže uchování chuti. Následně nechte pořádně okapat a mražte v mikrotenových sáčcích.

Zavařování je snad ještě jednodušší. Omyté a okapané výhonky nakrájejte na cca 4 cm. Vkládejte do menších skleniček a zalijte lákem. Ten připravíte podle následujícího receptu, ale samozřejmě můžete využít váš osvědčený nálev třeba na okurky. Všechny suroviny na lák svařte, nechte vychladnout a zalívejte jim skleničky napěchované výhonky. Zavařujte v myčce na 70 °C. 

Na nálev budete potřebovat (vystačí asi na 8 menších skleniček):

  • 1,9 l vody
  • 0,6 l octa
  • 80 g soli
  • 400 g cukru krupice
  • 10 kuliček nového koření
  • 20 kuliček černého pepře
  • 1 hřebíček
  • 4 bobkové listy

Jak využít česnekové pacibulky

Pacibulky jsou pro přímou konzumaci poněkud tvrdé, proto se hodí všude tam, kde je rozmixujete.

vyuziti vyhonu cesneku

Pacibulky jsou bezkonkurenční naložené v kvalitním olivovém oleji. Pokud navíc krom pacibulek přidáte také trochu balzamika, budete mít luxusní ochucený dressink na salát ihned při ruce. Stačí před použitím promíchat a je to!

nakladani cesnekovych vyhonku

pesto z cesnekovych vyhonkuNeváhejte je dát do bramboráku (pokud vám nevadí mírně nazelenalá barva) nebo je rozmixujte na pesto. Nepočítejte ale s tím, že budete mít krásně hladkou hmotu jako třeba z bazalky. Pokud nemáte profi mixér s vysokým výkonem, budou v mixované hmotě vždy kousky. To ale nevadí vůbec ničemu. Omyté pacibulky a klidně i výhonky (asi 300g) prožeňte mixérem, přidejte 2 lžičky soli a 0,5 dcl kvalitního olivového oleje. Ještě jednou pořádně prožeňte mixérem a napěchujte do malých skleniček. Takto připravenou směs využijete stejně, jako klasickou česnekovou pastu.

 

 

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Říj 2018>>
PÚSČPSN
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
události
Spolupracujeme:
Novinky
TOPlist