Internetový hobby magazín

data-ad-format="auto">
Menu

Vaření

Nejnovější články

Recept na pampeliškový sirup

Kvě 1703 Autor: Redakce

Pampelišky bychom z vlastního trávníku nejraději vypudili, ale jejich květy mají blahodárné účinky. Zkuste si letos udělat pampeliškový sirup, který je mezi lidi často nazýván pampeliškovým medem. Je totiž také sladce báječný a plný zdraví. Duben a květen je zdaleka nejlepší na sběr kvítků pampelišek. Naopak listy sbírejte dřív, než rostlina vyžene květy a kořeny v době, kdy pampelišky odkvetou a zatáhnou stvoly. Ano! Celá rostlina je léčivá. Vraťme se ale ke květům, kterých je v této době opravdová hojnost. Zkuste náš nevařený sirup pro okamžitou konzumaci ale i vařený, který si nechte na zimu. Hodí se do čajů, ale mlsat ho můžete i jen tak-na lžičku.

Nevařený pampeliškový sirup

Nevařený sirup použijete úplně stejně, jako třeba bezový. Hodí se do limonád, k oslazení dezertů, ale i do čaje.

Budete potřebovat

  • 1 litr pampeliškových květů (asi 100 ks)
  • 400 g cukru krupice
  • 2 dcl vody

Postup

Na čistém místě bez dopravy natrháme mladé nezaprášené pampeliškové květy, které necháme mírně zavadnout. Vyleze z nich hmyz, který zde má často úkryt.

pampeliskovy sirup

Neomyté květy dáme do větší uzavíratelné nádoby, zasypeme cukrem a necháme na slunném místě po dobu 2 dnů. Během této doby sklenici několikrát otočíme tak, aby se cukr dostal ke každému kvítku a navíc to ulehčí jeho rozpouštění.

pampeliskovy sirup postup

Přidáme vodu, dobře promícháme a necháme dalších 24 hod uležet.

Následně přecedíme, dáme do skleniček a skladujeme v lednici.

Náš tip: Vyhýbáte se bílému cukru? Použijte nerafinovaný nebo třtinový.

Klasický pampeliškový sirup

Třebaže nemá se včelami nic společného, mnozí ho nazývají pampeliškovým medem. Má o trochu méně hustou konzistenci, ale v čaji v podstatě nepoznáte, zda jde o med včelí nebo pampeliškový. Ostatně včelky ho vyrábějí na jaře právě ve valné většině většinou z pylu z pampeliškových květů.

Budete potřebovat

  • 500 květů pampelišky (asi 5 litrů)
  • 1 kg třtinového cukru
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • 2 l vody

Postup:

Na čistém místě bez dopravy natrháme mladé nezaprášené pampeliškové květy, které necháme mírně zavadnout. Vyleze z nich hmyz, který zde má často úkryt.

Citron a pomeranč nejlépe v bio kvalitě omyjeme a nakrájíme na plátky.

Do hrnce dáme pampelišky, cukr, plátky citrusů a vodu. Směs za stálého míchání přivedeme k varu a na plotně necháme zchladnout. Vychladlou směs necháme pod pokličkou louhovat 24 hodin, v lednici klidně i 48 hodin.

Následně směs scedíme a z pampelišek ještě vymačkáme vodu. Vaříme na mírném plameni za občasného zamíchání asi 1,5 hod, dokud není směs přiměřeně tuhá. Tuhost sirupu zkusíme talířkovou zkouškou, kterou znáte z našich receptů na marmelády. Na talířek kápneme trochu sirupu a necháme zchladnout. Lžičkou pak zkusíme, zda je konzistence správná. Zejména na začátku varu sbíráme pěnu.

Horkou směs nalíváme do čistých suchých sklenic, zavíčkujeme.

Naše tipy:

  • K pampeliškám klidně přidejte i 50-100 květů sedmikrásek
  • Pokud neseženete chemicky neošetřené citrusy, oloupejte je a nakrájejte na kusy.
  • Samozřejmě můžete použít i cukr klasický (krupici), ale díky třtinovému bude med krásně tmavý.
  • Co s proslazenými pampeliškami? Použijte je třeba do ovocných smoothies!

pampeliskovy med

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
události
<<Srp 2017>>
PÚSČPSN
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Spolupracujeme:
Novinky
TOPlist