Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Preclíky s trhaným kuřecím a karamelizovanou cibulí

Čvn 1817 Autor: Redakce

Domácí hamburgery děláme rádi a často. Když ale není počasí na grilování, přijde na řadu trhané maso. Výtečné je vepřové, ale pro letní horké dny se hodí také lehké kuřecí. Když ho navíc dáte spolu s karamelizovanou cibulkou do domácích pivních preclíků, nebude to mít chybu.

precliky s trhanym masem

Receptů na preclíky jsme našli nespočet. Liší se v poměru ingrediencí. Všechny se ale shodují na použití piva a sušeného droždí. Je to poněkud nezvyk vařit těsto před pečením, ale není na tom nic složitého. Fígl je v tom dávat vařené preclíky na pomazaný pečící papír, protože jen tak můžete s poněkud lepivým těstem manipulovat a preclík posouvat tak, aby se všechny vešly na jeden plech.

Možná si řeknete, zda tak zdlouhavá příprava vůbec stojí za to. Ano! Je to lahůdka, kterou pohostíte nejednoho labužníka! Krom trhaného masa neváhejte preclíky plnit nivovou či lučinovou pomazánkou, šunkou, mozzarelou s rajřaty a bazalkou a podobně.

Na 8 velkých preclíků bavorského typu budete potřebovat

  • 480 g hladké mouky

  • 200 ml světlého piva

  • 50 ml vody

  • 30 g rozpuštěného másla

  • 1/2 lžičky soli

  • 1 lžičku cukru

  • 7 g sušeného droždí

Postup:

První z vody, droždí, cukru a 2 lžic mouky vymíchejte kvásek, který necháte vzkypět na teplém místě (to bude trvat 10-15 minut).

Do hnětací mísy dáte všechny ostatní ingredience i kvásek a uhnětete (nejlépe za pomoci robota) krásně hladké těsto, které přenesete do čisté mísy vymazané rostlinným olejem. V míse ho přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu až dvě. Dostaneme krásně pružné nelepivé těsto, které je přátelské na přípravu jakýchkoliv tvarů. Dokážeme si z něho představit jak klasické bulky, tak třeba bagely.

Vykynuté těsto rozdělíte na 8 stejných kousků. Každý kousek vyválíte na placku a srolujete do válečku, který rukama prodloužíte na asi 50 cm dlouhého hada. Hada zamotáte do tvaru preclíku a na plechu s pečícím papírem necháte 15 minut dovykynout.

precliky

Troubu dáte předehřívat na 230 °C. Ve velkém hrnci přivedete vodu k varu, osolíte lžící soli. Preclíky v ní po 3 kusech vaříte z každé strany asi 1 minutu. Pozor při vaření ještě trochu zvětší svůj objem.

varene precliky

Poté je vyndáte na plech s pečícím papírem, který jsme předem natřeli olejem.

peici papir

Potřeme je vajíčkem a dle chuti posypeme solí, mákem, kmínem nebo různými semínky. Preclíky pečeme v troubě předehřáté na 220 °C asi 20 minut, dokud nedosáhnout tmavě zlatavo-hnědé barvy.

precliky z pivniho testa

Recept na trhané kuřecí maso

Malý plech vyložíme pečícím papírem. 2 velká kuřecí prsa omyjeme a osušíme, potřeme olejem z obou stran a posolíme a opepříme. Pečeme v troubě na 180 °C asi 30 minut (podle velikosti prsou). Poté je necháme 15 minut odpočinout. A natrháme pomocí vidličky na kousky.

Dáme do nepřilnavého hrnce, podlijeme výpekem z prsou, přidáme nasekaný koriandr (hrst), 3 lžíce sojové omáčky a 6 lžíc hoisin omáčky nebo podle chuti a prohřejeme.

trhane kureci maso

Recept na karamelizovanou cibuli najdete ZDE.

Preclíky prořízněte, naplňte masem a cibulí a podávejte se zeleninovým salátkem.

 

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Zář 2018>>
PÚSČPSN
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
události
Spolupracujeme:
Novinky
TOPlist