Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Poznejte různé druhy rýže

Srp 1403 Autor: Aneta Skotníková

ryze na sushiSpousta z nás asi ví, že rýže pochází z Asie, konkrétně z Číny, ale také z tropických míst Afriky. Tato jedna z nejstarších pěstovaných obilnin u nás se dnes pěstuje téměř na všech místech tropů a subtropů. Patří do čeledi lipnicovitých a rozlišujeme kolem 25 druhů různých tvarů a barev od červené, hnědé po černou a fialovou. Některé druhy jsou jednoleté či víceleté. Podle pěstebních nároků se dělí na rýži vodní, pěstovanou v bahnitých nížinách, a rýži suchou, které vyhovují horské oblasti.

Rýže se řadí za nejdůležitější obilninu světa, protože velká část obyvatel ji má jako hlavní příjem potravy. Může se z ní také vyrábět rýžové pivo či víno. Rýže se vyznačuje svou dobrou stravitelností. Neobsahuje téměř žádné tuky, má málo bílkovin, ale naopak hodně škrobu. Neloupané druhy jsou zdrojem nerozpustné vlákniny, minerálních látek a vitamínů skupiny B a E.

hneda ryzePrávě neloupaná rýže je na našem trhu méně dostupná. Přírodní rýže neboli natural či hnědá má slupku odstraněnou, ale klíček je zachován, proto obsahuje množství vitaminů B1, B2, B6, E, fosforu, hořčíku, vápníku, ale také více tuku. Vaří se asi 30 minut do stavu na skus. Leštěná, bílá rýže je bez slupky i bez klíčku. Je sice trvanlivější, ale neobsahuje tolik minerálních látek a vitamínů. Podle délky zrna se pak dělí na dlouhozrnnou, střednězrnnou a kulatozrnnou. Z loupané rýže se také vyrábí předvařená rýže, jejíž příprava trvá jen 10 minut. U rýže paraboiled jsou živiny tlakem uvolňovány a dostávají se do středu zrna. Povrch je tvrdší a nelepí se. Vitaminy a minerální látky jsou pak při úpravě méně louhovány. Vaří se kratší dobu než rýže natural. Tyto druhy rýží seženete do 30 Kč.

V obchodech se můžeme setkat i se zvláštními druhy rýže. Ze severní Indie a Pákistánu pochází dlouhozrnná neloupaná rýže basmati. Voní po oříškách, před tepelnou úpravou je nutné proprat, při samotném vaření je potřeba méně vody, nelepí. Jasmínová rýže zase voní po květinách, pochází z Thajska a je lepkavější. Nejkvalitnější dlouhozrnnou rýží je patna. Nemá výraznou vůni ani chuť a nelepí. Chuť piniových oříšků připomíná červená rýže. Červená proto, protože po uvaření, které trvá asi 40 minut, se zbarví do této barvy. Fialová rýže pochází z Laosu. Černá nebo také divoká či indiánská rýže pochází ze Severní Ameriky a Kanady. Tento druh se sbírá ručně, a proto je velmi drahý. Sehnat se dá tak ve směsi s dlouhozrnnou rýží. Vaří se 45 minut. Tyto druhy jsou dražší. Cena se obvykle odvíjí od výrobce a dodavatele.

Klasické druhy rýží se dají sehnat v jakýchkoliv potravinách. Méně typické druhy najdeme například ve zdravých výživách, asijských obchodech, ale i v některých večerkách, které jsou pod vedením asijských obchodníků. Na jistotu vsadíte na internetu, kde požadovanou rýži určitě seženete. 

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist