Pohankové houstičky
Pohanka je přirozeně bezlepková, lehce stravitelná a velmi prospěšná potravina. Obsahuje totiž draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, zinek. Z vitamínů skupinu B, E, cholin a další. Výrobky z pohankové mouky jsou ale poněkud hutnější, podobně jako v případě použití žitné mouky. Proto ji i v našem receptu mícháme s klasickou moukou pšeničnou.
250 g hladké pohankové mouky
250 g hladké pšeničné mouky
asi 280-300 ml mléka
3/4 kostky droždí
1 lžíci cukru
1 lžičku soli
20 g másla
vejce na potření
Postup:
Do vlažného mléka dáme cukr, rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít kvásek. Do mísy přesijeme obě mouky, sůl a přidáme rozpuštěné, mírně vychladlé máslo. Přilijeme kvásek a vařečkou promícháme. Vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme kynout na teplém místě.
Pokud těsto zaděláváte v domácí pekárně, pak použijte jen 250 ml mléka.
Vykynuté těsto rozdělíme na 8-12 stejně velkých dílů. Ty ještě rozdělíme na 3 kusy, ze kterých vyválíme kratší provazce. Ty pak spleteme copem do malých houstiček. Přeneseme je na plech s pečícím papírem a necháme pod utěrkou ještě trochu dokynout (asi 15 min). Následně housky potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme asi 20 minut při 180°C dozlatova.
Náš tip: Houstičky budou ještě lepší, pokud je posypeme oblíbenými semínky, kmínem, mákem, případně hrubou solí.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.