Internetový hobby magazín

Menu

Zahrada

Nejnovější články

Pěstování brambor: Raná sklizeň

Bře 1602 Autor: Redakce

Pěstování brambor na své vlastní zahradě nám přináší jistotu, že brambory jsou bez chemického postřiku a výsledná chuť je většinou lepší než u brambor kupovaných.

Nakličování sadby

naklicena bramboraNakličování sadby brambor v únoru a začátkem března je předpokladem k rané sklizni. Hlízy naskládáme do beden tak, aby korunková část s více očky směřovala vzhůru. Až do výsadby pak hlízy necháme klíčit ve světlé místnosti s teplotou 12 – 15°C. Právě světlo je pro předkličované hlízy velice důležité. V případě umístění do tmavé místnosti by se klíčky vytahovaly a kvalita sadby by se výrazně snížila. Správná délka klíčku je maximálně 2 cm.

Příprava půdy na pěstování brambor

Brambory u nás můžeme pěstovat ve všech regionech. Nejvíce jim vyhovuje lehčí až středně těžká humózní půda. Nevhodná je těžká zamokřená či příliš utužená půda. Již na podzim pozemek důkladně zryjeme a pohnojíme. Brambory jsou plodinou náročnou na živiny. Standartním hnojivem je vyzrálý chlévský hnůj, kompost, močůvka a sláma. Na jaře pozemek kypříme a vláčíme. V tuto dobu lze v případě nedostatku vhodného hnojiva zakoupit hnojivo průmyslové s obsahem dusíku, který se podílí na kvalitním výnosu. Dusík patří k základním stavebním prvkům tvořícím bílkoviny. Kdybychom ale průmyslové hnojivo s obsahem dusíku aplikovali na podzim, tak by se téměř celá jeho dávka během zimy vyplavila.  U průmyslového hnojiva je taktéž nutné dbát na jeho aplikaci ve správném množství.

Výsadba

brambory pestovaniK samotné výsadbě dochází v polovině dubna. Připravíme mělké brázdy vzdálené cca 70 cm od sebe a vkládáme do nich hlízy v rozestupu cca 30 cm od sebe. Brázdy poté z každé strany zahrneme hlínou, aby vznikly takzvané hrůbky.

Výběr odrůdy

Při výběru vhodné odrůdy se orientujeme především podle klimatických podmínek, v nichž budeme brambory pěstovat a námi preferované vegetační doby. Optimální vegetační doba pro pěstování na zahrádkách je 70-90 dnů, kdy brambory neohrozí plíseň ani známý škůdce mandelinka bramborová. Ve Státní odrůdové knize v dnešní době nalezneme až 140 odrůd, výběr tedy není zcela jednoduchý.

Podle délky vegetační doby brambory členíme na velmi rané, rané, polorané a polopozdní až pozdní.

brambory odrudyDalším kritériem je účel využití, kdy máme brambory typu A určené pro přílohy a do salátů, B pro přípravu všech jídel, jako příloha a C pro přípravu kaší a těst.

Ze všech odrůd je velice známá Rosara (velmi raná, varný typ B), která se vyznačuje červenou slupkou. Dále je odolná proti virovým chorobám a strupovitosti. Vařené brambory jsou spíše pevnější konzistence, slabě moučnaté.

Kvalitní ranou odrůdou je Anabelle (varný typ A). Tyto brambory mají vynikající chuť a jsou ideální do salátů nebo k vaření ve slupce. Tato odrůda úspěšně odolává plísním.

brambory odrudy zlute a cerveneZa zmínku stojí také odrůda Belana, kterou řadíme k poloraným (varný typ B, BC). Její hlíza je mírně moučnatá, spíše pevná. Tato odrůda poměrně dobře odolává plísni bramborové. Svou oblíbenost získala díky vhodnosti k dlouhodobému skladování a možnosti pěstování bez chemických postřiků.

Vzhledem ke své delší vegetační době nejsou polopozdní až pozdní odrůdy příliš vhodné k pěstování na zahrádkách. Rozhodnete-li se i přesto jednu z odrůd vyzkoušet, ať je to například odrůda Bonita (varný typ B, BC), která se vyznačuje velkou odolností a možností dlouhého skladování.

Sklizeň

Čtrnáct dní před sklizní odstraníme nať. Brambory sklízíme za sucha při teplotě nad 12°C. Hlízy chráníme před zbytečným poškozením a před uskladněním vytřídíme ty, které napadla hniloba či plíseň. Sklizené brambory před uskladněním do sklepa necháme 10-14 dní takzvaně vydýchat na tmavém a suchém místě při běžné denní teplotě.

zelenina brambory sklizen

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist