Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Naklíčená pšenice – životadárná energie i pro naše tělo

Kvě 1307 Autor: Renata Petříčková

Jaro přímo vybízí k ochutnání něčeho, co jako samo jarní pučení chutná. Je to naklíčená pšenice. Její jemná nasládlá a velmi svěží chuť vás určitě okouzlí.  Je to vitamínová bomba, kterou tělo po dlouhé zimě uvítá a navíc příprava této pochoutky není vůbec složitá.

Potřebujete jen pšenici, několik nádob a asi dva či tři dny trpělivosti.

semena pseniceOdměnou vám pak bude něco, co lze bez nadsázky říci, že je doslova životadárná: obsahují 29% bílkovin, 8% tuků, vitamín E, B1,B2, zinek, železo, mangan a měď. A hlavně tu éterickou neidentifikovatelnou energii právě se rozvíjejícího rostlinného života, přesně to, co i nám samotným dodá vůli a chuť žít.

Začneme výběrem semen

Semínka musíme mít čistá a zdravá, takže je třeba je přebrat od špatných polámaných semínek a nečistot, ta mohou začít při nakličování zahnívat a znehodnotí i další. Samozřejmě bereme semena nemořená a pro potravinářské účely. V prodejnách zdravé výživy jsou k dispozici různé druhy pšenic od červené moravské, která se vyznačuje velkou klíčivostí až po semolinu. Žito a oves a ostatní obiloviny klíčí také dobře, ale přece jen, pšenici to trvá ze všech obilovin asi nejkratší dobu.

Namočit na 24 hodin do vody

precezeni po namoceniSemena máme přebraná, takže jim dáme napít. Je třeba je na 24 hodin namočit do studené čisté vody. Několikrát vodu vyměňte. Na konci této doby už budou mít semena maličko napučené „zadečky“ a to je ten správný čas je na cedníku propláchnout a najít jim pěkné místečko k veselému klíčení. Ideální je teplota kolem 20-25°C, takže postačí ta běžná pokojová.

Přecedit a uložit

Ideální je dát je do suché misky, překrýt ubrouskem nebo jen lehoučce nějakým víčkem. Můžete použít sklenici, ale vhodný je i plastový box.  Záleží na množství semen, ale není dobré mít vysokou vrstvu, semínka mějte v max. 1-2 cm vrstvě, aby mezi nimi byla zachována vzdušnost. Musí mít k dispozici čerstvý vzduch, aby nezačala plesnivět a zahnívat. Nemusíte se bát, že vyschnou, vlhkost mají již nataženou v sobě a tak i když budou po povrchu působit poněkud suše, uvnitř už probíhá nový růst. Uvnitř jsou nabobtnalá dostatečnou zásobou vody.

klicky pseniceNěkolikrát za den (min. však 2-3x) opět pod cedníkem propláchnout proudem čisté vody. Tím se z nich spláchnou případné nečistoty a klíčky opět načerpají trochu vlhkosti.

Vždy je však nechte dobře okapat a šup s nimi opět do misky. A za další den už máme dobrotu

Už v tuto chvíli klíčky začínají pučet a do druhého dne již budou hotové. Chutnají skvěle a nepopsatelně a můžete vyzkoušet i jednu dobrotu z klíčené pšenice:

Ovocné tyčinky

150 g sušených meruněk
150 g rozinek
50 g černého rybízu
50 g višní
50 g vlašských ořechů, 4 hodiny namočených ve vodě, osušených a jemně opražených
50 g opražených sezamových semínek

Vše, kromě sezamu nasekáme na drobné kousky a smícháme. Na dno pekáčku si dáme sezamová semínka a na ně natlačíme vrstvu ovocné a pšeničné hmoty, zhruba do 1 cm. Pak ostrým nožem pokrájíme tyčinky a ty rozložíme na pečící mřížku.  Necháme několik hodin schnout při pokojové teplotě. Případně, na sluníčku to jde ještě rychleji.

Ač je to pevně daný recept, s druhy ovoce či ořechů můžete experimentovat podle toho, co máte zrovna při ruce.

Vydrží až týden – v lednici

naklicena pseniceO naklíčenou pšenici se v podstatě nemusíte nijak zvlášť starat. Když ji uložíte do ledničky do vzdušné nádoby, vydrží vám až týden. Její kořínky časem vytvoří hotové „vlasy“ a je pravda, že nejjemnější chuť mají v prvních dnech po naklíčení. Tehdy je i největší její výživová hodnota. Naklíčená pšenice je pro lidský organismus lépe stravitelná. Škroby se tu mění na jednoduché cukry (proto je příjemně sladká), tuky na jednoduché mastné kyseliny a bílkoviny se štěpí na aminokyseliny. Také se mění obsah lepku, který tělo lépe snáší. Ovšem pozor, pro osoby s nesnášenlivostí lepku je i toto množství nevhodné.

Zdroj informací o výživných látkách: www.zdrava-vyziva.doktorka.cz
Zdroj recept: Domácí bylinář (Euromedia, 2012)

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist